Fiksulla sähkönkulutuksella voit pienentää sähkölaskua jopa parilla sadalla eurolla vuodessa

Erilaisia lamppuja on nykyään tarjolla valtava määrä ja sopivan lampun löytäminen voi tuntua hankalalta. Lamppuvalintaan kannattaa kuitenkin käyttää hetki aikaa, sillä lamppujen kulutuksessa ja tehossa on isoja eroja. Oikeilla valinnoilla voi pienentää kodin sähkökulutusta jopa parinsadan euron edestä vuodessa.

Kotona voi säästää sähköä pelkästään valitsemalla valaisimiin oikeanlaiset lamput. Valaistuksen osuus kodin kokonaiskulutuksesta on jo nyt laskenut viidessä vuodessa reilusta 20 prosentista alle kymmeneen prosenttiin energiatehokkaiden lamppujen ansiosta. Energiankulutuksen seuraamisessa auttavat lamppupakkausten energiatehokkuusmerkinnät.

– Energiatehokkuus on merkitty pakkaukseen aakkosilla samalla tavalla kuin esimerkiksi kodinkoneissa. Energiatehokkaimpia lamppuja ovat led-lamput, jotka saattavat yltää jo A+-luokkaan. Ne ovat noin 30 prosenttia tehokkaampia kuin A-luokan perinteiset energiansäästölamput, kertoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Yksittäisen lampun energiankulutus puolestaan selviää wattimerkinnöistä. Esimerkiksi perinteistä 60 watin hehkulamppua vastaa valoteholtaan nykyään 15 watin energiansäästölamppu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että energiansäästölamppu antaa valoa nelinkertaisen määrän samalla sähkönkulutuksella. Lisäksi nykyisten lamppujen käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin hehkulamppujen.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että wattimäärä ei kerro lampun valotehosta, vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta. Valoteho ilmoitetaan lumen-arvoina.

Kun yksi 60 watin tehoinen hehkulamppu korvataan 15 watin tehoisella energiansäästölampulla, säästöä kertyy vuodessa noin 7 euroa per lamppu.

– Jos kodin valaisimissa on yhteensä esimerkiksi 30 lamppua, mikä on ihan tyypillinen määrä, voi säästö olla vuodessa jopa yli 200 euroa, Laakkonen laskee.

Millaisen lampun tarvitset?

Miten omaan kotiin sopivat lamput sitten valitaan? Laakkonen neuvoo aloittamaan valinnan valaisimesta ja valon käyttötarkoituksesta.

– Pitääkö lampussa olla pieni vai iso kanta? Tarvitaanko mahdollisimman paljon valoa vai riittääkö himmeämpi? Onko valon värillä väliä eli halutaanko kirkasta ja kylmää vai lämmintä valoa? Tarvitaanko erikoisominaisuuksia, kuten esimerkiksi himmennysmahdollisuutta tai mahdollisimman nopeaa syttymistä?

Eroja on paitsi lampuissa itsessään, myös merkeissä ja hinnoissa. Kalliimmalla hinnalla voi saada erikoisominaisuuksia tai käyttöiältään todella kestävän lampun. Lamppua valitessa kannattaa siis miettiä, onko erikoisominaisuuksille käyttöä.

Lamppusanastoa:

– Hehkulamppu. Vanhin lampputyyppi, jossa volframilangan läpi johdettu sähkövirta saa langan kuumenemaan ja lampun hehkumaan. Hehkulamppujen valmistus lopetettiin vuonna 2012.

– Energiansäästölamppu eli pienloistelamppu. Valon syntyminen perustuu lampun sisällä kaasussa tapahtuvaan sähköpurkaukseen. Energiansäästölamppujen syttyminen voi kestää pari sekuntia ja 60 prosentin valotehon saavuttaminen jopa minuutin. Valikoimasta löytyy myös heti syttyviä energiansäästölamppuja. Energiansäästölamppu sopii hyvin yleisvalaistukseen sekä kohteisiin, joihin tarvitaan paljon valoa. Sen käyttöikä on noin 10 kertaa pidempi ja sähkönkulutus jopa 75–80 prosenttia pienempi kuin hehkulampun.

– Halogeenilamppu muistuttaa tekniikaltaan, ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan hehkulamppua, mutta kuluttaa noin 30 prosenttia vähemmän sähköä ja kestää käytössä kaksi kertaa kauemmin. Halogeenilamppu sopii hyvin esimerkiksi saunaan, himmennettäviin valaisimiin, kristallikruunuihin sekä spottimallisena kohde- ja korostusvalaistukseen. Hehkulamppujen tavoin myös halogeenilamput poistuvat käytöstä, niitä on saatavilla vielä vuoden 2016 syksyyn asti.

– LED-lamppu. Erittäin pitkäikäinen ja energiatehokas lamppu, joka syttyy välittömästi eikä sisällä elohopeaa. LED-lamput sopivat esimerkiksi kohde- ja korostusvalaistukseen sekä ulkovalaistukseen. Ledit ovat nykyvalikoiman kalliimpia lamppuja, mutta ne maksavat itsensä takaisin toteutuneena energiansäästönä.

– Wattimäärä (W) kertoo yksittäisen lampun energiankulutuksen. Mitä suurempi lukema, sitä suurempi kulutus.

– Lumen-arvo (lm) kertoo lampun tuottaman valon määrän eli valovirran. Jos esimerkiksi haetaan energiansäästölampulla samaa valomäärää kuin 60 watin hehkulampussa, 11 watin energiansäästölampun lumen-arvon pitää olla noin 700 lm. Monissa lamppupakkauksissa ja kaupoissa on nähtävillä taulukot, joiden avulla valon määrää eri lampuissa voi vertailla.

– Kelvin (K) kertoo, minkä väristä valoa lamppu tuottaa. Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi on valon väri. Esimerkiksi hehkulampun lämmin, hiukan kellertävä valo on noin 2700 K, kun taas toisessa ääripäässä päivänvalon kelvin-arvo on 5500. Kodissa suositaan yleensä matalan kelvin-arvon valoja, sillä ne antavat kodikkaamman tunnelman.

Faktaa: Lamppupakkausten merkinnät

– Energiatehokkuus ilmoitetaan vihreä-puna-keltaisella värillä merkityllä, aakkostetulla asteikolla.

– Lampun tuottama valon määrä ilmoitetaan lumen-arvona, jonka lyhenne on lm.

– Lampun valon väri eli kelvin-arvo ilmoitetaan havainnollisena väripalkkina ja/tai K-merkinnällä varustetulla lukemalla.

– Himmenttävyydestä kerrotaan lampun pakkauksessa erillisellä merkinnällä. Kaikki lamput eivät kestä tällaista säätämistä, joten himmenninominaisuudella varustettuun valaisimeen pitää hankkia himmentämisen mahdollistava lamppu. Tavalliseen valaisimeen tulevassa lampussa himmennettävyys on turha ja hintava ominaisuus.

– Syttymisaika mainitaan pakkauksessa erikseen, jos lamppu on heti syttyvää mallia. ”Syttyy heti” –merkintä tarkoittaa sitä, että lampun lämpenemisaika on alle sekunnin. Yleensä energiansäästölamppujen syttyminen voi kestää pari sekuntia ja 60 prosentin valotehon saavuttaminen jopa minuutin.

– Lamppujen käyttöikä voi vaihdella paljonkin niin, että hehkulamppujen käyttöikä on lyhin (noin 1000 tuntia) ja LED-lamppujen pisin (jopa 15 000 tuntia). Pakkauksessa ilmoitettu polttoaika on keskiarvo, ei lupaus kestoiästä. Testatuista lampuista noin puolet jatkaa palamistaan vielä ilmoitetun tuntimäärän jälkeen.

– Sytytyskertojen määrä on tärkeä tarkistaa erityisesti silloin, jos lamppua joudutaan sytyttämään ja sammuttamaan usein. Jatkuva räpsyttely vähentää lampun käyttöikää. Paras vaihtoehto tällaisiin tiloihin ovat halogeenit ja ledit.

– Käyttölämpötila kertoo, onko lamppu tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön. Jos sisäkäyttöön tarkoitettuja lamppuja käytetään ulkona, niiden valontuotto saattaa jäädä kylmällä säällä pieneksi.

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat