FIA:n raportti valmistui: Romain Grosjeanin karmivassa kolarissa käsittämättömät voimat

1:48
Video: Romain Grosjean pelastuu onnettomuuspaikalta.

Romain Grosjean koki 67G:n voimat karmivassa kolarissa, jonka hän ajoi marraskuun lopulla Bahrainissa. Kansainvälinen autoliitto FIA sai valmiiksi onnettomuustutkintansa perjantaina.

FIA:n neuvosto havaitsi yli 20 turvallisuusosa-aluetta, joita voidaan parantaa kolarin seurauksena. Näihin kuuluvat autoihin, ratoihin, kuljettajien turvallisuuteen ja ensihoitoon liittyvät ratkaisut.

Tuolloinen Haas-kuljettaja Grosjean ajautui vauhdilla päin ratakaidetta Bahrainin GP:n ensimmäisellä kierroksella. Kolarissa Grosjeanin auto päätyi kaiteen läpi niin, että se syttyi räjähdysmäisesti tuleen.

Kuin ihmeen kaupalla Grosjean onnistui nousemaan autosta ylös tulimeren keskellä.

FIA:n mukaan kolarista aiheutui aiemmin väitetyn 53G:n sijaan 67G:n voimat. Sen sijaan itse törmäyshetkellä Grosjeanin nopeus oli 220 km/h sijaan 191,5 km/h.

Raportin mukaan iskun voima rikkoi ratakaiteen keskimmäisen kiskon, minkä lisäksi ylemmät ja alemmat kiskot kokivat ”merkittävän muodonmuutoksen”.

Seurannut tulipalo oli peräisin valuneesta polttoaineesta, joka johtui polttoaineluukun irtoamisesta ja siitä, että polttoaineen syöttöliitäntä repeytyi tankista törmäyksen yhteydessä.

Grosjeanin pelastuksena toimivat sekä F1-auton että kuljettajien turvallisuuslaitteet, jotka ”hallitsivat” kuljettajaan kohdistuneita voimia.

FIA:n lääkäriauto saapui kolaripaikalle vain 11 sekuntia törmäyksen jälkeen. FIA:n lääkäri Ian Roberts onnistui tekemään vaahtosammuttimen avulla tulimereen ”reiän”, mikä auttoi Grosjeania nousemaan autosta.

Kolarin myötä FIA tekee muutoksia muun muassa kuljettajien päätukiin, jotta ne eivät estä kuljettajaa nousemasta ulos autosta. Sen lisäksi FIA tarkastelee moottorin ja polttoaineliitäntöjen turvallisuutta. Muutoksia tehdään myös ratakaiteiden sijoitteluun ja niiden toimintakykyyn. FIA aikoo viedä myös lääkintähenkilökunnan varusteita eteenpäin nykyisestä.

34-vuotias Grosjean sai kolarista palovammoja käsiinsä. Häntä ei nähty enää F1-kauden kahdessa viimeisessä kisassa vammojen takia.

Grosjean ajaa ensi kaudella valikoituja IndyCar-sarjan kisoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja