Festivaalien lippujen hinnat tuplaantuivat

Musiikkifestivaalien pääsylipuista on saanut tällä vuosituhannella maksaa vuosi vuodelta kovempia hintoja. STT:n selvityksen mukaan festivaalilippujen hinnat ovat kymmenessä vuodessa kallistuneet huomattavasti enemmän kuin tavaroiden ja palveluiden hinnat Suomessa keskimäärin.

Esimerkiksi pienehkönä tapahtumana aloittanut Flow järjestettiin nykyisessä paikassaan Helsingin Suvilahdessa ensimmäisen kerran vuonna 2007. Tuolloin yhden päivän ennakkolipun sai 33 eurolla, ja tänä vuonna vastaava hinta on 89 euroa. Hinta on siis noussut noin 170 prosenttia. Tänä kesänä se on kaikista vertailluista yhden päivän lipuista kallein.

Flow'n taiteellinen johtaja Tuomas Kallio sanoo, että kotimaan sisällöllisesti kunnianhimoisten tapahtumien järjestäjät kärvistelevät nyt sietämättömässä tilanteessa.

– Suomessa festivaalilippujen hinnat ovat Itä-Euroopan kehittyvien talouksien tasolla. Länsi-, Keski- ja Etelä-Euroopassa standardihintahaarukka on 200–250 euroa kolmen päivän festivaalipassista. Samalla Suomi on järjestämisen kulujen suhteen euroalueen kalleimpia tai kallein maa.

Festivaalien koko kasvanut

Vertailussa olivat mukana Flow, Ilosaarirock, Nummirock, Pori Jazz, Provinssirock, Qstock, Ruisrock ja Tuska. Selvityksessä vertailtiin vuosien 2005–2014 kolmen tai kahden päivän ennakkolipun ja halvimman yhden päivän ennakkolipun hintoja. Poikkeus oli lipputyypeiltään muista jonkin verran eroava Pori Jazz, jossa tutkittiin halvinta yhden päivän ennakkolippua Kirjurinluodon konserttikokonaisuuteen.

Kesän festivaaleja

– Metallitapahtuma Nummirock Kauhajoella juhannuksena, 19.–21. kesäkuuta. Nimekkäimpinä bändeinä W.A.S.P. ja Behemoth.

– Perinteikäs Provinssirock Seinäjoella 27.–28. kesäkuuta. Pääesiintyjinä M.I.A. ja The Prodigy.

– Raskaan musiikin Tuska-festivaali Helsingissä 27.–29. kesäkuuta. Tunnetuimpina artisteina Emperor ja Anthrax.

– Klassikkotapahtuma Ruisrock Turussa 4.–6. heinäkuuta. Vetonauloina Lily Allen ja David Guetta.

– Vaihtoehtoista musiikkia ja hittiartistejakin tarjoileva Ilosaarirock Joensuussa 11.–13. heinäkuuta. Esiintyjinä mm. Alice in Chains ja Portishead.

– Aikuisen väen suosima Pori Jazz 12.–20. heinäkuuta. Kirkkaimpina tähtinä Bob Dylan ja Pet Shop Boys.

– Oulun Qstock 25.–26. heinäkuuta. Artisteina mm. Megadeth ja Cheek.

– Kesän trendikkäin festivaali Flow Helsingissä 8.–10. elokuuta. Päätähtinä OutKast ja The National.

– Kolmatta kertaa järjestettävä elektronisen musiikin Weekend-festivaali Helsingissä 15.–16. elokuuta. Vetonauloina Calvin Harris ja Knife Party.

Osa selvitykseen kootuista tiedoista ei siis ole suoraan vertailukelpoisia keskenään, mutta luvut kertovat kuitenkin selkeästi, että muutamat tapahtumat ovat nostaneet hintojaan enemmän kuin toiset. Hintatiedot koottiin pääosin festivaaleilta itseltään ja lipunmyyntiyrityksiltä.

Roiminta hintojen nousu on viime vuosina ollut Flow'ssa, Tuskassa ja Oulun Qstockissa, joskin näistä varsinkin Flow ja Qstock ovat kasvattaneet samalla myös kokoaan ja esiintyjiensä määrää.

Maltillisimmin hintojaan ovat nostaneet Kauhajoen Nummirock ja Pori Jazz. Kaikilla vertailun festivaaleilla hintojen nousu on ollut vähintään kymmenien prosenttien luokkaa, muutamilla yli sata prosenttia.

Esiintymispalkkiotkin nousussa

Voimakkaimmin hintaansa kasvattanut yksittäinen lipputyyppi on Qstockin yhden päivän lippu, joka maksoi vuonna 2005 vielä 25 euroa. Tänä kesänä lipusta pyydetään 75 euroa, joten hinta on kasvanut 200 prosenttia.

Yleinen hintojen nousu jää kauas taakse festivaalien hintakehityksestä. Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan eri hyödykkeiden hinnat olivat Suomessa vuonna 2013 keskimäärin noin 18 prosenttia korkeammat kuin vuonna 2005. Tämän vuoden hintatietoja ei ole vielä saatavilla.

Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä sanoo, että päällimmäinen syy festivaalien hintakiihdytykseen on muusikoiden pyytämien esiintymispalkkioiden raju kasvaminen viime vuosina. Tämä näkyy hänen mukaansa varsinkin suurten, kansainvälisten bändien pyynnöissä, mutta myös kotimaisten nimien sopimuksissa.

– Kun levymyynnit ovat laskeneet, on keikkailu muuttunut artisteille entistä tärkeämmäksi tulonlähteeksi. Tapahtumajärjestäjiä on myös tätä nykyä ihan älyttömästi ja ottajia enemmän kuin bändejä tarjolla.

Huom. jutun kuvituksena käytetty interaktiivinen kartta ei välttämättä toimi vanhemmilla Microsoft Explorerin nettiselaimilla.

Lue myös:

    Uusimmat