Festarireissu edessä? Näin valmistaudut koitokseen

Festarit ovat suosittuja ja aivan syystä. Missäpä muuallakaan voi nauttia kesästä, musiikista, ystävistä ja uusista tuttavuuksista? Näillä vinkeillä voit nauttia kesän riennoista ilman epämiellyttäviä yllätyksiä.

Muotilehtien kannet pursuavat erilaisia festarityylejä, mutta muista, että voit olla samaan aikaan sekä trendikäs että käytännöllinen. Festaripukeutumisessa tärkeää on vedenpitävyys ja mukavuus. Märät ja epämiellyttävät vaatteet voivat helposti pilata ihanan festarikokemuksen.

Löysät ja joustavat vaatteet, jotka kuivuvat helposti, ovat juuri niitä otollisimpia. Ja mikäli olet nähnyt ihanat ja kesäiset kumisaappaat, tai miettinyt niiden ostoa, nyt sinulla on siihen loistava (teko)syy! Suuret huivit ovat parhaita festarivaatteita. Niillä voit suojata pääsi auringolta, tai jos aurinkorasvan levittäminen likaiselle iholle tuntuu epämiellyttävältä, voit suojata huivilla myös esimerkiksi käsivarsiasi.

Nesteytä oikein!

Festareilla pyörii paljon porukkaa, eikä kännykkään aina saa yhteyttä. Sopikaa siis ystäviesi kanssa paikka, jossa tavata, jos tienne erkanevat. Monta päivää kestäville hippaloille lähtiessäsi on myös syytä suunnitella ja ottaa selvää, missä voit ladata puhelimesi akun. 

Kesä on rakkauden aikaa, joten jos ja kun löydät festareilta mielestäsi potentiaalisen vävykokelaan vanhemmillesi, muista kertoa ystävillesi kenen kanssa lähdet, ja mistä sinut tavoittaa. Niin kesän hurmoksessa kuin pyöritkin, on syytä varmistaa selusta. 

Muista myös juoda paljon vettä! Kuumana kesäpäivänä ja hyvän musiikin tahdissa hyppiessäsi on tärkeää muistaa oikeanlainen nesteytys. Monet juhlijat sammuttavat janonsa vettä vahvemmalla, mutta alkoholittomat juomat ehkäisevät paremmin nestehukkaa (ja krapulaa!). Suurissa tapahtumissa, joihin liittyy alkoholi, voi tulla tilanne, johon et välttämättä ollut varautunut. Esimerkiksi letkeässä juhlatunnelmassa oleva henkilö ei välttämättä ole kanssasi samalla aaltopituudella siitä, nukutaanko samassa teltassa vai ei.

Muista siis liikkua aina yhdessä ystäviesi kanssa tai ainakin kertoa heille, mistä sinut löytää. Festareilla on yleensä aina myös Punaisen Ristin ensiaputeltta, joka kannattaa paikantaa ensitöikseen kun suunnistaa festarialueelle.

Festarikävijän muistilista

1. Hanki jonkinlainen istuinalusta – esimerkiksi IKEAsta saa halvalla vilttejä. Herkkähipiäisimpien kannattaa ostaa retkituoli. Niitä löytää halvimmillaan alle kympillä, mutta jos haluaa laatutavaraa, kannattaa käydä katsastamassa erilaisia partio- ja eräliikkeitä.

2. Vessapaperirulla! Tämä on aivan ehdoton matkakaveri, ja näitä kannattaa kantaa mukana ihan vaikka kaksin kappalein. Mikään ei ole niin inhottavaa kuin miettiä Bajamajan lämpimässä löyhkässä, mihin pyyhkiä.

3. Hygieniaa ei kannata festareillakaan unohtaa. Kaupasta ostettavat kosteuspyyhkeet ovat käteviä käsien ja jalkojen puhdistukseen, myös intiimialueille myydään omanlaisiaan puhdistuspyyhkeitä. Apteekista on saatavana myös erilaisia desinfioivia käsigeelejä.

4. Jätesäkkirulla. Säkit toimivat oivasti niin sadetakkina, kuivana makuupussin ja vaatteiden säilytyspaikkana kuin teltan sadesuojanakin.

5. Korvatulpat kuuluvat jokaisen festarikävijän vakiokalustoon!

6. Särkylääkettä kannattaa varata mukaan, sillä auringosta tai liian vähäisetä veden juonnista johtuva ikävä päänsärky voi yllättää. Auttaa usein myös Morning after -oloihin.

7.  Laastareita ja rakkolaastareita ei voi olla koskaan liikaa!

8. Päähine tai huivi suojaamaan päätäsi auringolta ja ehkäisemään auringonpistokselta. Muista myös aurinkorasva, ettet polta itseäsi.

9. Kaulaan ripustettava passipussukka on kätevä ja turvallinen tapa säilyttää pankkikorttejasi ja muita arvotavaroita. Ihmisten joukossa ja hyvän musiikin tahdissa hyppiessäsi tavarat eivät pääse karkaamaan. Älä ainakaan pidä kukkaroasi takataskussa!

10. Kertakäyttöinen sadeviitta maksaa vähän ja pitää sinut kuivana kesäsateen sattuessa.

Telttailijoille vielä vinkkinä:

11. Kun sateessa kastuneet tai hikiset vaatteet haisevat teltassasi, on mukavaa suihkauttaa ilmoille ilmanraikastinta. Johan saa taas nukuttua!

12. Muistakin kuin telttailijoista on varmasti mukava suihkauttaa jalkasuihketta hikisille jaloille.

13. Käteistä! Festareilla on harvemmin automaatteja, joten varaa mukaasi tarpeeksi käteistä. Useissa paikoissa toimivat kortit, mutta paikoissa, joissa liikkuu samanaikaisesti paljon porukkaa, linjat menevät nopeasti tukkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat