Federica Mogherini on yksi harvoista naisista, jotka ovat päässeet nousemaan EU:n huippuvirkoihin, mutta kuka hän oikein on?

EU:n ulkoministerit loppuviikosta Helsinkiin keskustelemaan epävirallisesti hybridiuhista 1:57
EU:n ulko- ja puolustusministerien epävirallisessa kokouksessa keskustellaan muun muassa hybridiuhista.

Euroopan unionin puolustus- ja ulkoministerit ovat parhaillaan koolla Suomessa epävirallisissa kokouksissa. Puolustus- ja ulkoministerien kokouksissa puhetta johtaa EU:n ulkosuhteista vastaava Federica Mogherini, joka on yksi harvoista EU:n huippuvirkoihin valituista naisista. 

46-vuotias italialainen Mogherini tunnetaan ehkä parhaiten siitä, että hän on Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja ja Italian entinen ulkoministeri. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hän syntyi Roomassa vuonna 1973 ja opiskeli valtiotiedettä Rooman Sapienza-yliopistossa. 

Mogherinin poliittinen ura alkoi nuorten kommunistisen yhteenliittymän jäsenenä 1988. Vuonna 1996 Mogherini liittyi vasemmistonuoriin kommunistisen yhteenliittymän lakkauttamisen jälkeen.

Mogherini kertoo omilla sivuillaan toimineensa keskusta-vasemmistolaisen Italian demokraattisen puolueen johtoasemassa sen perustamisesta asti 2007.

Sai osakseen epäilyä ja kritiikkiä

Italian parlamentin edustajainhuoneen jäsenenä Mogherini oli vuodesta 2008 vuoteen 2014. Vuonna 2014 hänet nimitettiin Italian ulkoministeriksi – ennen EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan roolia.  

Aivan ongelmitta ei Mogherinin valinta nykyiseen rooliin sujunut. Valinnan edellä muun muassa Financial Times kertoi, että Baltian maat vastustivat Mogherinin valintaa, sillä tällä oli heidän mielestään liian kevyt suhtautumineen Ukrainan kriisiä kohtaan. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ehdokas sai osakseen kritiikkiä myös kokemuksen puutteesta.

Mogherini puhuu italian lisäksi englantia, ranskaa ja espanjaa. Hän on naimisissa, ja hänellä on kaksi tytärtä. 

Lue myös:

    Uusimmat