Sanna Marin osallistuu tänään ensimmäiseen EU-huippukokoukseensa Brysselissä – tämä uutta pääministeriä odottaa

5:49

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistuu tänään ensimmäiseen EU-huippukokoukseensa Brysselissä. Kokouksessa isoin huomio kiinnittyy ilmastotavoitteeseen eli siihen, nostavatko EU-maat yhteiseksi tavoitteekseen hiilineutraaliuden vuosisadan puoliväliin mennessä.

Poikkeuksellisen mediahuomion keskellä oleva Marin tapaa kahden kesken ainakin huippukokouksia johtavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin. Marin osallistuu myös sosiaalidemokraattisten pääministerien sekä Pohjoismaiden ja Baltian johtajien kokouksiin.

Huippukokouksessa hänen tehtävänään on esitellä rajua arvostelua saanutta Suomen budjettiehdotusta, joka jätettiin jäsenmaille viime viikolla. Työ kuului Suomelle EU-puheenjohtajamaana.

"Joulupukki ei ole lähettänyt edes korttia"

Ehdotusta on kritisoitu muun muassa siitä, että se leikkaa komission esittämiä tulevaisuusinvestointeja. Komissio on pettynyt siihen, että Suomi ei olisi ohjaamassa riittävästi rahaa esimerkiksi puolustukseen, rajavalvontaan ja digitalisaatioon.

Jäsenmaissa arvostelua on herättänyt se, että Suomi esittää köyhemmille maille tärkeiden aluerahojen leikkaamista komission ehdottamaa voimakkaammin. Maatalousrahoja Suomi leikkaisi komissiota helläkätisemmin.

Tunnelmasta huippukokouspöydässä tulee todennäköisesti tiukka. Näin voi päätellä jo eurooppaministerien kokouksesta, jossa mikään maa ei sulattanut ehdotusta sellaisenaan.

Liettuan varaulkoministerin Albinas Zananaviciusin saattoi jopa tulkita vihjaavan, että Suomi veti ehdotuksellaan kotiin päin.

– Meidän mielestämme tämä ehdotus näyttää siltä, että joulupukki pysyi Suomessa, ehkä vieraili muutamassa muussa maassa. Odotamme yhä lahjoja, mutta joulupukki ei ole edes lähettänyt korttia, Zananavicius sanoi kokouksen julkisessa osuudessa.

Perjantaina kansainväliselle lavalle

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.), joka on ollut hallituksessa vastuussa budjettivalmistelusta, matkustaa Marinin mukana. Huippukokoushuoneessa päämiehet ja -naiset istuvat kuitenkin yksin.

Ilmaston ja budjetin lisäksi pöydällä on torstai-iltana tukku muitakin asioita. Käsittelyssä on Ukrainan sodan ja Minskin rauhansopimuksen tilanne, WTO:n riitojenratkaisumenetelmän kaatuminen, Afrikka-suhde ja Turkki.

Perjantaina kokous jatkuu euroalueen uudistuksilla ja erillisellä brexit-kokouksella 27 johtajan kesken. EU-puheenjohtajamaan pääministerinä Marin kertoo perjantaina kokouksen annista yhdessä Michelin ja komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja