Kalifornian joukkoampumista tutkitaan terroritekona – lanko aikoo adoptoida tekijöiden lapsen

Yhdysvalloissa San Bernardinon keskiviikkoista joukkoampumista on alettu tutkia terroritekona. Asiasta ilmoitti liittovaltion poliisi FBI perjantai-iltana Suomen aikaa.

Iskussa kuoli 14 ja haavoittui 21 ihmistä. Teosta epäillään 28-vuotiasta Syed Farookia ja hänen 27-vuotiasta vaimoaan Tashfeen Malikia. He kuolivat laukaustenvaihdossa poliisin kanssa.

– Heistä saadun tiedon perusteella tutkimme nyt näitä hirveitä tekoja terroritekoina, kertoi FBI:n edustaja David Bowdich.

Tutkijoiden mukaan pariskunta oli suunnitellut teon huolellisesti etukäteen.

Dowdich sanoi FBI:n tutkivan rikkonaisia matkapuhelimia, jotka löydettiin ampumispaikan läheltä. Hän myös vahvisti, että pariskunnan ja muiden FBI:n tutkimusten kannalta kiinnostavien henkilöiden välillä oli ollut "puhelinyhteyksiä".

Aiemmin perjantaina yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet kertoivat, että Tashfeen Malik oli vannonut Facebookissa uskollisuutta äärijärjestö Isisin johtajalle. Uutiskanava CNN kertoi, että Malik käytti Facebookia erinimiseltä tililtä. Tapausta tutkivat viranomaiset eivät kertoneet, miten on selvitetty, että tili kuului Malikille.

Isisiä tukeva uutistoimisto Aamaq ehätti puolestaan kertomaan, että joukkoampumisen takana olivat Isisin kannattajat. Tiedolle ei ole kuitenkaan saatu vahvistusta.

Amerikkalaisten hallituslähteiden mukaan ei ole olemassa todisteita, joiden mukaan isku olisi tehty militanttiryhmän määräyksestä.

Lanko haluaa adoptoida vauvan

Ampumisista syytetyn pariskunnan suunnitelmista ei ollut ennalta mitään merkkejä, kertoi heidän perhettään edustava lakimies.

Farookin lanko Farhan Khan on aloittanut oikeustoimet pariskunnan puolivuotiaan tyttären adoptoimiseksi, kertoo NBC. Hän sanoi olevansa järkyttynyt ja vihainen Farookille.

– Te jätitte puolivuotiaan tyttärenne. Jotkut ihmiset eivät voi saada lapsia. Jumala antoi teille lahjana tyttären. Ja te jätitte lapsen jälkeenne... Mitä te saavutitte, hän kyseli.

Joukkoampumista tutkivien kerrotaan käyvän läpi pariskunnan tietokoneita, matkapuhelimia ja muita elektronisia laitteita selvittääkseen, ovatko he käyneet jihadistien verkkosivuilla tai ovatko he olleet yhteydessä militanttiryhmiin. 

Lue myös:

    Uusimmat