Hamilton ykkönen, Räikkönen ja Bottas harmittavan lähellä paalua – näin Brasilian GP:n aika-ajo eteni

F1-kauden 20. osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Brasilian Interlagosin radalla. MTV Sport seurasi lauantain aika-ajojen tapahtumia hetki hetkeltä.

Brasilian GP:n aika-ajojen seuranta:

Klo 20.06: Kiitokset seuraajille! Kisa käynnistyy sunnuntaina klo 19. Sitä ennen uutisointia voi seurata osoitteessa www.mtvuutiset.fi/f1.

Päätösosio:

Aika-ajon TOP10:
1. Hamilton 1.07,281
2. Vettel +0,093
3. Bottas +0,160
4. Räikkönen +0,175
5. Verstappen +0,499
6. Ricciardo
7. Ericsson
8. Leclerc
9. Grosjean
10. Gasly

Klo 20.01: Ratkaisuiskuissa ainoastaan Hamilton pystyy parantamaan aikaansa. Joten järjestys pysyy ennallaan: Hamilton paalulle – Vettel, Bottas, Räikkönen, Verstappen ja Ricciardo sijoille 2-6.  

Klo 19.58: Nyt ratkaistaan Brasilian GP:n paalupaikka! Kuskit radalle viimeistä iskua varten. 

Klo 19.54: Ensimmäiset iskut tehty. Hamilton, Vettel, Bottas ja Räikkönen huipputiukkana kärkinelikkona, eroa vain reilu sekunnin kymmenys! Red Bullit ovat nyt jääneet vajaan puolen sekunnin päähän kärjestä, joten kaksi ensimmäistä riviä ovat menossa Mersulle ja Ferrarille.  

Klo 19.48: Nyt on ratkaisujen aika! 12 minuuttia kestävässä päätösosiossa jaossa lähtöruudukon kymmenen ensimmäistä ruutua. Mukana taistossa myös Räikkönen ja Bottas. Sade ei ole yltynyt, joten aika-ajon ratkaisu käydään käytännössä lähes kuivalla radalla.  

Toinen osio:

Osion viisi kärkikuskia:
1. Bottas 1.07,727
2. Vettel +0,049
3. Hamilton +0,068
4. Verstappen +0,290
5. Räikkönen +0,301

Klo 19.42: Toinen osio ohi: Bottas nopein, Räikkönen viides. Päätösosioon pääsevät myös Ricciardo, Grosjean, Leclerc, Ericsson ja Gasly.

Viisi karsiutujaa ovat Magnussen, Perez, Ocon, Hülkenberg ja Sirotkin. Räikkönen ja Vettel ajoivat nopeimmat aikansa pehmeillä renkailla, joten he starttaavat muita kärkikuskeja asteen kovemmille renkailla huomenna, jos lähtö tehdään kuivassa kelissä. 

Klo 19.41: Leclerciltä upea veto Sauberillaan! Talli komensi jo kuskin varikolle, mutta Leclerc halusi vielä kokeilla, ja nousikin hienosti kahdeksanneksi ja päätösosioon!

Klo 19.37: Tällä hetkellä putoamisvaarassa ovat Leclerc, Perez, Ocon, Hülkenberg ja Sirotkin, mutta viimeiset yritykset ovat jäljellä. Sirotkin ei lähde enää radalle, muut yrittävät taistella vaikeissa olosuhteissa. 

Klo 19.32: Vettel toteaa, että sade yltyy, ja sen näkee myös tv-kuvista. Ferrari näyttää onnistuneen loistavasti riskialttiissa taktiikassaan.

Klo 19.31: Hamilton tötöilee nyt radalla. Hän kaartelee sekä Räikkösen ja Sirotkinin tiellä hitaalla kierroksellaan. "Noita tutkitaan varmasti", asiantuntija Oikarinen kommentoi tv-lähetyksessä.  

Klo 19.30: Myös Vettel ottaa pehmeät kumit alle. Ferrarin uhkapeli näyttää onnistuvan, sillä Vettel menee ensiyrityksellään toiseksi ja Räikkönen viidenneksi.  

Klo 19.27: Räikkönen lähti radalle ensin superpehmeillä kumeilla, mutta tuli vaihtamaan pehmeät renkaat alle ennen aikakierrosta. "Hyvin erikoinen ratkaisu", asiantuntija Vilander toteaa. 

Klo 19.25: Toinen osio käyntiin. Seuraavan vartin aikana karsitaan seuraavat viisi kuljettajaa. Radalle ropisee edelleen vesipisaroita siellä täällä, mutta kovempi sade ei ole ainakaan vielä tullut päälle. Kuskit lähtivät kuitenkin heti hanakasti radalle, sillä sade voi yltyä milloin vain. 

Avausosio:

Osion viisi kärkikuskia:
1. Verstappen 1.08,205
2. Räikkönen +0,247
3. Vettel +0,247
3. Hamilton +0,259
5. Magnussen +0,269

Klo 19.18: Avausosio ohi: Räikkönen toinen, Bottas kuudes. Kaikki muutkin kärkikuskit selvittävät osion ilman ongelmia. Viisi putoajaa ovat Sainz, Hartley, Alonso, Stroll ja Vandoorne. 

Klo 19.12: Haasin Kevin Magnussenilla hyvä vauhti. Hän pudottaa Bottaksen kuudenneksi noustessaan viidenneksi. Sade ei ole yltynyt ainakaan vielä niin, ettei kuivan kelin renkailla pärjäisi. 

Klo 19.08: Räikkönen ja muutama muu kuski raportoi, että radan tietyissä paikoissa sataa erittäin kevyesti. 

Klo 19.06: Radan läheisyydessä on todella tummia pilviä. Saadaanko sateesta lisäväriä aika-ajoon?

Klo 19.05: Kärkikuskit ovat nyt tehneet ensimmäiset yrityksensä, ja johdossa on Red Bullin Max Verstappen. Räikkönen on toisena, Bottas seitsemäntenä. 

Klo 19.00: Q1-jakso käyntiin! Ensimmäisessä osiossa, joka kestää 18 minuuttia, karsitaan siis viisi hitainta kuskia 20 kuljettajan joukosta pois. 

Ennakkohöyryt:

Klo 18.45: Alla oleva video: C Moren studiossa puhutti myös se, että Kimi Räikköstä ja Sebastian Vetteliä ei nähty Ferrarin isoissa juhlissa viime viikolla. Itsekin Ferrarilla ajavan Toni Vilanderin mukaan F1-kuskit ovat tuttu näky kyseisissä juhlissa. 


Klo 18.43: Kauden aikana on nähty lukuisia upeita ohituksia. Alla olevalla videolla kolme ohitusta, jotka C Moren studiotiimi on valinnut vuoden komeimmiksi. 


Klo 18.34: Kisaan on tiedossa jo tässä vaiheessa kaksi lähtöruuturangaistusta. Red Bullin Daniel Ricciardo saa turbon vaihdosta viisi ruutua, Force Indian Esteban Oconille tulee sama rangaistus vaihdelaatikon vaihdosta. 

Klo 18.24: C Moren asiantuntijat paljastivat kärkitrionsa aika-ajoihin. Toni Vilanderin kolmikko on Vettel – Hamilton – Bottas, Ossi Oikarisen rivi on Bottas – Hamilton – Räikkönen. 

Klo 18.20: Kimi Räikkönen on haluttua selfie-seuraa F1-varikolla, kuten alla oleva Twitter-päivitys osoittaa. 

Klo 18.09: C Moren varikkotoimittaja Mervi Kallio kertoo paikan päältä, että aika-ajossa on 40 prosentin mahdollisuus kevyelle sateelle.

Klo 18.03: Äänestyksen aika! Kuka nappaa paalupaikan Interlagosin radalla?


Klo 17.48: Alla oleva video: Kolmansissa harjoituksissa nähtiin myös erikoinen episodi, kun lintu törmäsi Stoffel Vandoornen McLaren-autoon. 


Klo 17.40: Kimi Räikkösen päätöstä ajaa Sauberilla seuraavat kaksi vuotta on ihmetelty. Ferrarin johtava insinööri Jock Clear arvioi suomalaistähden päätöksen taustoja C Moren haastattelussa. Lue Clearin näkemyksistä tästä!

Klo 17.35: Alla oleva video: Hamiltonin autossa oli kolmansien harjoitusten aikana jotain teknistä ongelmaa, ja kun mekaanikot tarkistivat asiaan, Mercedeksen turvatoimet olivat mittavat.

Klo 17.30: Ferrarin Sebastian Vettel piti kovinta vauhtia kolmansissa harjoituksissa, mutta Mercedeksen Lewis Hamilton jäi saksalaisesta vain 0,217 sekuntia. Mersun Valtteri Bottaksella (kolmas, +0,517) ja Ferrarin Kimi Räikkösellä (neljäs, +0,542) on siis hyvät mahdollisuudet jopa paalupaikkaan, sillä Ferrari ja Mercedes näyttäisivät olevan tasaiset kaksi kärkitallia aika-ajojen alla.

Klo 17.30: Tervetuloa jännittämään Brasilian GP:n aika-ajoja MTV Sportin liveseurantaan! Aika-ajot käynnistyvät klo 19, mutta sitä ennen pohjustetaan päivän F1-näytöstä muun muassa poiminnoilla klo 18 käynnistyvästä C Moren lähetyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat