F1-lehdistökatsaus: "George Russell heti Valtteri Bottaksen tilalle!" – sotkiko sensaatiokuski Mercedeksen pakan vielä luultua pahemmin?

George Russellin häikäisevä sisääntulo Mercedeksen kisakuskina kyseenalaisti Valtteri Bottaksen lisäksi myös Lewis Hamiltonin kiveen hakatun aseman. Kansainvälinen lehdistö oli täysin myyty 22-vuotiaan brittikuskin suorituksesta.

Russell jäi niukasti Bottaksen vauhdista Sakhirin GP:n aika-ajoissa, mutta otti heti kisan alussa tapahtumat komentoonsa. Vielä edellisellä viikolla Williamsilla ajanut Russell piti Bottasta takanaan aina siihen asti, kun Mercedes mokasi kummankin kuskin kisan varikkosekoilullaan.

Tästä huolimatta yhdeksänneksi sijoittunut Russell varasti valokeilan ensimmäisen voittonsa ajaneelta Racing Pointin Sergio Perezilta.

The Race -sivuston toimittaja Scott Mitchell näki symboliikkaa ohituksessa, jonka Russell teki Bottaksesta kisan uusintalähdön hetkellä, kun Bottas oli heikommilla renkaillaan haavoittuvaisessa asemassa.

– Kun näki Russellin hyökkäävän tallikaveriaan Valtteri Bottasta vastaan ulkokautta tiukassa mutkassa, kipinät lennellen, kun autot ylittivät kanttarit, ja siitä syöksy Bahrainin ulkoradan tiukkaan shikaaniin, oli hetki, jonka olisi pitänyt ratkaista kisa. Se saattoi myös ratkaista Russellin tulevaisuuden, Mitchell ennustaa.

Russellin temppu sai brittimedian sekaisin laajemminkin. Maa on saanut jatkuvasti lisää nuoria F1-lupauksia, mutta silti huoli Lewis Hamiltonin seuraajan löytymisestä on ollut vahva.

– Loistava britti osoitti fantastisella suorituksellaan, että hän ansaitsee olla Lewis Hamiltonin tallikaveri Hopeanuolissa ensi kaudella, The Sun -lehden Ben Hunt julistaa.

– Sen jälkeen, kun Lewis Hamilton on astunut maailman näyttämölle, yksikään brittikuski ei ole näyttänyt lahjakkuuttaan niin jännittävästi kuin kovaonninen George Russell, kirjoittaa Daily Mailin Sam McEvoy.

Italiassa kovaa kritiikkiä Bottakselle

Valtteri Bottaksella olisi ehkä ollut ilman Mercedeksen mokaa mahdollisuus haastaa Russell kisan voitosta, mutta niukan paalupaikan jälkeen pahasti uuden tallikaverinsa varjoon jääminen ei näyttänyt hänen kannaltaan lainkaan hyvältä. Kritiikki suomalaista kohtaa oli kovaa varsinkin Italiassa.

– Bottaksen täytyy kysyä itseltään monta kysymystä. Erittäin painavia kysymyksiä, vihjaa italialaistoimittaja Leo Turrini blogissaan.

– Bottas on erittäin onnekas mies saadessaan olla tuolla paikalla. Se tapa, jolla hän antoi uuden tulijan ohittaa itsensä startissa ilman, että pystyisi toipumaan siitä, kertoo kaiken. Keskinkertaista. Russell pitäisi laittaa Mercedekselle jo tänään, vaatii Corriere della Seran Giorgio Terruzzi.

Samalla huomio kuitenkin kohdistuu myös Lewis Hamiltoniin, joka on lyönyt Bottaksen tällä kaudella tasaisesti, mutta melko pienillä marginaaleilla.

– Jos asiat olisivat menneet normaaliin tapaan, eli Mercedes olisi tehnyt mercedekset, tänään keskusteltaisiin siitä, mikä Lewis Hamiltonin todellinen arvo on, kun ensimmäistä kisaansa ajava poika pystyy pysymään Bottaksen edellä ja dominoimaan kisaa, kommentoi Ferrarin entinen lehdistöupseeri Alberto Antonini Formula Passion -sivustolla.

Russellin suorituksella vaikutuksia Mercedeksen ja Hamiltonin neuvotteluihin?

Koronavirukseen sairastunut Lewis Hamilton sai katsella eristysoloissaan, miten hänen autollaan dominoitiin radalla samaan tapaan kuin ennenkin. Russellin suorituksen jälkeen alkoi spekulointi siitä, olisiko nuorukainen pystynyt horjuttamaan jopa Hamiltonin neuvotteluita jatkosopimuksesta.

– Vielä on epävarmuutta siitä, saako hän uuden sopimuksen 40 miljoonan punnan vuosipalkalla. Varsinkin, kun Russell todisti, että hän on kyvykäs ja halvempi varasuunnitelma, jos sopimusta ei synny, McEvoy ennakoi Daily Mailissa.

BBC:n toimittaja Andrew Benson on tunnettu Lewis Hamiltonia ylistävistä teksteistään. Nyt Bensonin oli tärkeää alleviivata, että Russellin menestys johtui kuljettajan ainutlaatuisuudesta, eikä siitä, että Hamiltonin autolla kuka tahansa voittaisi kisan.

– Se on paras auto, ja monet voisivat (voittaa) sillä, mutta se ei ole tässä pointtina.

– Russellilla oli kaksi päivää aikaa valmistautua ajoonsa Mercedeksellä. Auto ei sopinut hänelle. Hän on 14 senttiä pidempi kuin Hamilton, hänen piti käyttää kokoa pienempiä kenkiä, jotta hänen 45 numeron kenkänsä mahtuisi painamaan polkimia ohjaamossa.

– Hän tarvitsi jäitä joka päivän jälkeen mustelmiinsa, ja hän käytti Hamiltonin vaihde- ja kytkinlapoja, jotka ovat hänen sormilleen liian pienet. Silti hän hävisi aika-ajossa vain 0,026 sekuntia Bottakselle, joka on ajanut autoa koko vuoden, löi suomalaisen lähdössä ja piti kisaa komennossaan aina siihen asti, kun radioyhteyden virhe johti siihen, että Bottaksen eturenkaat laitettiin hänen autoonsa, Benson perustelee.

Saksalaisen RTL-kanavan Ludwig Degmayr heitti ilmoille villin skenaarion: Red Bull nimittäin vaanii hänen mukaansa Russellin ja Mercedeksen seuraavaa liikettä.

Helmut Marko ja Christian Horner ovat jo pitkään pitäneet silmällä 22-vuotiasta Russellia. Jos Mercedes ei nosta häntä emotiimiin, häntä yritetään taatusti houkutella (Red Bullille) maukkailla perusteluilla.

– Hänen Williams-sopimuksensa pitäisi olla pienin ongelmista. Se olisi Toto Wolffille aivan oikea rangaistus siitä, että hän valitsi aikaisessa vaiheessa pullopoika Valtteri Bottaksen Russellin sijaan vuodelle 2021, Degmayr tylyttää.

Lue myös:

    Uusimmat