F

Falafel: Kasvispyörykkä, joka on tehty pääasiassa kikherneistä.Lisäksi taikinaan käytetty muun muassa seesaminsiemeniä, valkosipulia, kuminaa ja korianteria.

Farfalle: Pastatyyppi. Rusetin tai perhosen näköisiä pastakuvioita. Isot ovat farfallone ja pienemmät keitoihin kuuluvat ovat farfallette tai farfalline.

Fettuccine: Pastatyyppi. Kapeita pieniä nauhoja. Usein munapastaa. Irralliset nauhanpätkät ovat fettuccioni. Leveys vaihtelee.

Filee: Seläke, luuton pitkä selkälihakappale. Selkärangan ulkopuolella oleva osa on ulkofilee ja sisäpuolella oleva sisäfilee. Kalanfilee on selkäruodoton kalan kylki.

Filee mignon: Sisäfileen kapeasta päästä leikatut pienet pihvit, joita annoksessa aina kaksi.

Fileoida, fileroida: Kalan ja lihan irti leikkaaminen ruodosta sekä nahasta.

Filotaikina: Hyvin ohut lehtitaikina. Kotoisin Lähi-Idän ja Kreikan keittiöistä. Myös turkkilainen baklava on tehty filotaikinasta.

Fines herbes: Hienonnettuja maustevihanneksia ja yrttejä

Flambeerata, liekittää: Ruoalle kaadettu lämmin alkoholi sytytetään palamaan ja näin ruoka saa juomasta ja liekityksestä lisäaromia. Liekitykseen sopivia juomia ovat monet väkevät alkoholijuomat, kuten konjakki ja monet liköörit.

Focaccia: Focaccia on italialainen usein matalaan pannun tehty leipä, jonka pinnalle levitetään oliiviöljyä, merisuolaa ja esim. yrttejä. Leipä on valmistettu vehnäjauhoista

Fondi: Liemitiiviste joka syntyy kun lihaa, kalaa tai kasviksia keitetään yrttien ja mausteiden kera vedessä pitkään ja hartaasti.

Fondue, fondyy: Fondue padassa tai erityisessä astiassa tarjottava kuumennettu öljy tai juustosula, johon kastetaan leipä- tai lihapalasia.

Freesata: Käristää nopeasti rasvassa.

French dressing: Ranskalainen salaatinkastike: 3 osaa öljyä, 1 osa viinietikkaa, mausteita

Fricassée: Viillokki. Keitettyä kanaa, vasikanlihaa tai lammasta vaaleassa kastikkeessa.

Frikadelli: Pieni keitetty liha- tai kalapyörykkä.

Friteerata, uppopaistaa, tiristää: Keittää rasvassa, esim. öljyssä.

Frityyritaikina: Friteerattavat tuotteet kastetaan tähän ennen kypsentämistä, jotta ne saisivat rapean pinnan.

Fromage: Juusto (ranskaa)

Fromage blanc: (toisinaan myös fromage fraise) Rahka

Fromage fraise: Tuorejuusto

Fruits de mer: Meren hedelmät. Eli äyriäiset ja muut merenelävät.

Fusilli: Pastatyyppi. Ruuvin näköisiä pikku pätkiä tai pitempiä. Lyhyet ovat fusilli corti ja pidemmät fusilli lunghi. Suuret ja harvakierteiset ovat nimeltään eliche.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja