Mainos

F

Falafel: Kasvispyörykkä, joka on tehty pääasiassa kikherneistä.Lisäksi taikinaan käytetty muun muassa seesaminsiemeniä, valkosipulia, kuminaa ja korianteria.

Farfalle: Pastatyyppi. Rusetin tai perhosen näköisiä pastakuvioita. Isot ovat farfallone ja pienemmät keitoihin kuuluvat ovat farfallette tai farfalline.

Fettuccine: Pastatyyppi. Kapeita pieniä nauhoja. Usein munapastaa. Irralliset nauhanpätkät ovat fettuccioni. Leveys vaihtelee.

Filee: Seläke, luuton pitkä selkälihakappale. Selkärangan ulkopuolella oleva osa on ulkofilee ja sisäpuolella oleva sisäfilee. Kalanfilee on selkäruodoton kalan kylki.

Filee mignon: Sisäfileen kapeasta päästä leikatut pienet pihvit, joita annoksessa aina kaksi.

Fileoida, fileroida: Kalan ja lihan irti leikkaaminen ruodosta sekä nahasta.

Filotaikina: Hyvin ohut lehtitaikina. Kotoisin Lähi-Idän ja Kreikan keittiöistä. Myös turkkilainen baklava on tehty filotaikinasta.

Fines herbes: Hienonnettuja maustevihanneksia ja yrttejä

Flambeerata, liekittää: Ruoalle kaadettu lämmin alkoholi sytytetään palamaan ja näin ruoka saa juomasta ja liekityksestä lisäaromia. Liekitykseen sopivia juomia ovat monet väkevät alkoholijuomat, kuten konjakki ja monet liköörit.

Focaccia: Focaccia on italialainen usein matalaan pannun tehty leipä, jonka pinnalle levitetään oliiviöljyä, merisuolaa ja esim. yrttejä. Leipä on valmistettu vehnäjauhoista

Fondi: Liemitiiviste joka syntyy kun lihaa, kalaa tai kasviksia keitetään yrttien ja mausteiden kera vedessä pitkään ja hartaasti.

Fondue, fondyy: Fondue padassa tai erityisessä astiassa tarjottava kuumennettu öljy tai juustosula, johon kastetaan leipä- tai lihapalasia.

Freesata: Käristää nopeasti rasvassa.

French dressing: Ranskalainen salaatinkastike: 3 osaa öljyä, 1 osa viinietikkaa, mausteita

Fricassée: Viillokki. Keitettyä kanaa, vasikanlihaa tai lammasta vaaleassa kastikkeessa.

Frikadelli: Pieni keitetty liha- tai kalapyörykkä.

Friteerata, uppopaistaa, tiristää: Keittää rasvassa, esim. öljyssä.

Frityyritaikina: Friteerattavat tuotteet kastetaan tähän ennen kypsentämistä, jotta ne saisivat rapean pinnan.

Fromage: Juusto (ranskaa)

Fromage blanc: (toisinaan myös fromage fraise) Rahka

Fromage fraise: Tuorejuusto

Fruits de mer: Meren hedelmät. Eli äyriäiset ja muut merenelävät.

Fusilli: Pastatyyppi. Ruuvin näköisiä pikku pätkiä tai pitempiä. Lyhyet ovat fusilli corti ja pidemmät fusilli lunghi. Suuret ja harvakierteiset ovat nimeltään eliche.

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.