Ex-uutisankkuri Aino Huilaja palaa tänään tuttuun studioon, mutta ei ikävöi vanhaan työhönsä – "Olen nyt parempi ihminen"

MTV:n uutisstudio on Aino Huilajalle tuttu paikka. Täältä hän lähti puolitoista vuotta sitten kiertämään Eurooppaa pakettiautolla yhdessä miehensä kanssa. Sen jälkeen paljon on muuttunut. 

Pakumatka läpi Euroopan vei Huilajan ja hänen miehensä, ohjaaja-kuvaaja Jerry Ylkäsen ennen koronapandemiaa eteläisimmillään Kanarian saarille asti.  

Siellä he kokivat elämänsä jouluaaton. Aattona vuonna 2019 Lanzaroten saarella matkalaiset tapasivat Itä-Saksassa syntyneen Holgerin. Emalikylttejä ja surffausta rakastava nykyinen kölniläinen tiedusteli reilu vuosi sitten, aikooko Huilaja palata vielä vanhaan elämään.  

– En usko. En ainakaan uutisankkuriksi, Huilaja kertoo vastanneensa toissapäivänä ilmestyneessä uudessa kirjassaan Pakumatkalla

Tänään torstaina Huiljaja vierailee vanhan työpaikkansa sydämessä ensimmäistä kertaa lähtönsä jälkeen. Tuliko heti ikävä vanhoihin töihin? 

–  Ei tullut ikävä, mutta on kyllä olla mukavaa olla täällä, Huilaja sanoo vanhan työnantajansa MTV Uutisten haastattelussa. 

Väsymys, alakulo ja kyynisyys

Huiljaja työskenteli ulkomaantoimittajana ja sittemmin uutisankkurina kolmentoista vuoden ajan. Pitkään hän rakasti työtään. 

Keväällä 2019 työ ja elämä olivat kuitenkin edenneet siihen pisteeseen, että hän haki ammattiapua. 

– Väsymys, alakulo ja kyynisyys, niillä sanoilla hän kuvailee tunteitaan vanhan työnsä viimeisinä aikoina 

– Olin myöntänyt itselleni, että kaipasin elämääni suurempaa muutosta, kuin uskalsin edes ääneen sanoa, hän kuvailee tilannetta kirjassaan.

Pienetkin epäkohdat ottivat koville. Toimituksen rikkinäiseen pyöröoveen juuttuminen sai hänet tokaisemaan: "Vittujen kevät!"

Se kuvasi sitä, että nyt oli elämässä aika tehdä ehkä jotakin muuta. 

Jos rikkinäisestä pyöröovesta kulkeminen ärsyttää niin paljon, niin silloin on varmaan syytä pohtia elämänmuutosta, Huilaja sanoo.  

Juuret ovat aina pohjoisessa 

Päätös suuresta elämänmuutoksesta ei syntynyt hätiköiden, vaikka vain lehtiotsikoita katsomalla niin olisi voinut kuvitella. Huilaja ja hänen miehensä, ohjaaja-kuvaaja Jerry Ylkänen olivat pohtineet asiaa jo pitkään. Suunnitelmista eivät tienneet kuin lähimmät sukulaiset ja ystävät, eivät edes työkaverit. 

Huilaja uskoo, että puolitoista vuotta täysin uudenlaista elämää on muuttanut häntä ja ehdottomasti parempaan. 

– Voisinpa sanoa, että tavoittelen tällä maailmanrauhaa, mutta en voi. Olen nyt kuitenkin mielestäni mukavampi ja parempi ihminen kuin aiemmin. Vanhassa työssä ollessani olin paljon itsekeskeisempi, Huilaja sanoo.

Koronapandemian alettua Huilaja ja Ylkänen ovat asuneet sähköttömässä mökissä ilman juoksevaa vettä Kittilässä, Huilajan vanhassa kotikunnassa. Mökin on rakentanut hänen isänsä. Matka kulkee MTV Uutisten studiosta heti takaisin Kittilän mökille. Sielä he aikovat viettää ainakin tämän kevään ja ehkä osan kesääkin.

– Kotini voi olla melkein missä päin maailmaa vain, mutta juuret ovat aina pohjoisessa. 

Aino Huilajan haastattelu tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa MTV3-kanavalla ja MTV-palvelussa kello 17 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja