MTV:n ex-uutisankkuri Aino Huilaja syöksyi hengenvaarallisesti rotkoon, kaktusrykelmä pelasti – kertoo, miten tapahtumat saivat alkunsa: "Siinä kohtaa valkeni, ettei tässä ole enää mitään mahdollisuuksia"

3:16
Aino Huilaja kertoo videolla matkansa aiemmista käänteistä.

Aino Huilaja on viettänyt pakettiautoelämää puolisonsa Jerry Ylkäsen ja irlanninterrieri Arskan kanssa lokakuusta lähtien. MTV Uutisten entinen uutisankkuri Aino Huilaja joutui äskettäin hengenvaaraan matkailijoiden suosiossa olevalla La Gomeralla, joka on yksi Kanariansaarista.

Huilaja ja puoliso Jerry Ylkänen ajelivat kiemurtelevalla ja kapealla vuoristotiellä, kun ympärillä olevat maisemat vaativat kameran esille ottamista. Ylkänen lennätti lennokin taivaalle ikuistamaan pilvet, jotka kehystivät kuvankauniisti sekä autoa että ympäröivää maastoa.

– Jerry astui kaiteen toiselle puolelle, koska ei halunnut itse näkyä kuvassa. Samassa hän kuitenkin horjahti ja kännykkä tippui noin 15 metriä rotkoa alas, Huilaja kertoo tapahtumasarjan aloittaneesta hetkestä.

Horjahduksen jälkeen virhearviot seurasivat toisiaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

”Ehdin ottaa ehkä yhden askeleen…”

Aino Huilaja päätti käydä tuumasta toiseen ja noutaa kännykän. Hän arveli, ettei lennokkia saa alas ilman kännykkää, joka kuitenkin todellisuudessa toimii lennokkiohjaimessa vain näyttönä.

– Puhelin oli pysähtynyt puskaan. Ajattelin, että autan ja haen sen. Menin kaiteen toiselle puolelle ja otin sandaalit pois. Katsoin, että jyrkänteeltä lähtee polku alaspäin, Huilaja muistelee.

Polku osoittautui maanvyörymän jäljeksi.

– Ehdin ottaa ehkä yhden askeleen ennen kuin aloin liukua alas. Yritin jarruttaa käsilläni, jaloillani ja takapuolellani. Vauhti vain kiihtyi ja menin puhelimen ohi hujauksessa, Huilaja kertoo pelottavasta tilanteesta.

Kuolema kävi mielessä, kun pelastukseksi arveltu kivikkokin vain lisäsi vauhtia.

– Siinä kohtaa valkeni, ettei tässä ole enää mitään mahdollisuuksia: En saa enää mistään kiinni, tässä junassa ei ole jarruja. Jyrkänne olisi jatkunut varmaan 500 metriä. Mietin vain, että koskahan lähtee taju, Huilaja kertaa.

Kivulias pelastus

Lopulta Aino Huilajan tiputus tyssäsi.

– Onneksi mäki vietti kaktuspuskarykelmän suuntaan. Tietysti kaktuksen piikit olivat aika kivuliaita, mutta siinä kohtaa ne olivat pelastus, Huilaja sanoo.

Nyt myös lennokkia taivaalta laskenut puoliso huomasi Huilajan olevan kiipelissä.

– Kun roikuin piikkikasvissa, niin ajattelin, eihän tämä ole todellista. Eihän minun pitäisi roikkua piikkikasvissa, Huilaja nauraa.

Vaara ei ollut vielä ohi, sillä Huilaja oli arviolta 25–30 metrin päässä kaiteelta, jonka luota oli alun perin liukunut alas.

– Mieheni kysyi, että tarvitsenko apua. Olin sen verran shokissa, että vastasin vain, että ei tässä mitään, Huilaja toteaa.

Tosiasia kuitenkin oli, että ylös pääseminen ilman apua vaikutti mahdottomalta.

– Yritin kiivetä nelinkontin. Aina kun nostin yhden raajan, niin kolme muuta lähtivät alta. Pääsin kuitenkin tippuneen puhelimen luo. Sitten voimat alkoivat loppua. Vyöryin muutaman metrin alaspäin, Huilaja kertoo.

– Jerry onneksi keksi, että meillä on sidontaliinoja. Hän solmi niitä kaksi yhteen ja sain hihnasta kiinni. Tulin ylös kuin Batman ja Robin 1960-luvun Batman-sarjassa, Huilaja jatkaa.

Itkua, vihaa, tärinää ja naurua

Aino Huilajan analyysi tapahtumien kulusta on rehellisen itsekriittinen.

– Vaaratilanne perustui täysin omaan virhearviooni. Olin hirveän vihainen itselleni. Kuka torvi tekee noin, miksen miettinyt kahta kertaa? Tiesimme hyvin maanvyörymäriskeistä, Huilaja myöntää.

Turvaan päästyään Huilaja paitsi purki vihaansa, niin myös itki ja tärisi.

– Se oli fyysinen ja henkinen purkautuminen, Huilaja sanoo.

Jotain opittiinkin.

– Tämä oli taas hyvä muistutus, että ihminen on aika pieni ja luontoa kannattaa kunnioittaa. Pelätä ei tarvitse, mutta täytyy olla varovainen, eikä tyhmänrohkea, Huilaja neuvoo itseään.

Matkamuistoiksi jäivät haavat käsiin, jalkoihin ja takamukseen. Sairaalaan Huilaja ei mennyt, vaan sitoi ja puhdisti haavansa itse.

– Viime päivinä on ollut aika vaikea istua, sen verran takamus on ollut kipeä. Itkun, tärinän ja vihan jälkeen tuli nauru, hyväntuulinen Huilaja kertoo.

Hengenvaarasta pelastanut pakettiautokolmikko suuntaa seuraavaksi Manner-Eurooppaan. Suuntana on Portugali, josta matka jatkuu Baskimaan kautta Sloveniaan ja Pohjois-Italiaan.

Kesäksi Aino Huilaja, Jerry Ylkänen ja Arska-koira suuntaavat Suomeen ja muihin Pohjoismaihin. Arska-koiralla kun tulisi pakettiautossa tukalat oltavat Etelä-Euroopan helteissä.

– Meillä ei ole suunnitelmaa matkan loppumisesta. Ei ole tullut sellaista fiilistä, että tämähän on ihan kamalaa, Huilaja iloitsee.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja