Brittilehdet: Ukrainassa on joitain länsimaisten erikoisjoukkojen jäseniä – ei ole selvää, mitä he tekevät ja missä

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan 2:37
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan.

Ukrainassa toimii useiden länsimaiden erikoisjoukkojen jäseniä, kertoivat tiistaina useat brittimediat, mukaan lukien BBC sekä Guardian-lehti.

Asia ilmenee medioiden mukaan yhdestä Yhdysvaltojen "huippusalaiseksi" luokittelemasta asiakirjasta, joka on vuotanut julkisuuteen laajimmassa tietovuodossa vuosiin.

Asiakirjan mukaan paikan päällä on 50 erikoisjoukkojen jäsentä Britanniasta, 17 Latviasta, 15 Ranskasta, 14 Yhdysvalloista sekä yksi Hollannista.

Lukumäärät ovat pieniä, eikä asiakirjasta ilmene sitä, missä päin Ukrainaa joukot ovat tai mitä ne tekevät Ukrainassa.

Arkaluontoisten yhdysvaltalaisasiakirjojen laajamittainen vuoto viime viikkoina on Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan erittäin vakava uhka maan kansalliselle turvallisuudelle.

Asiakirjavuotoihin näyttää sisältyvän arvioita ja tiedustelutietoa Venäjästä ja Ukrainasta sekä arkaluontoisia analyysejä Yhdysvaltojen liittolaisista.

Yksi pitkään spekuloiduista aiheista on sodan aikana ollut juuri länsimaisten erikoisjoukkojen läsnäolo Ukrainassa, mutta asiasta ei ollut aiemmin saatu vahvistusta.

On epäilty, että Venäjä saattaa yrittää käyttää asiakirjan tietoa todisteena väitteelleen, jonka mukaan se ei sodi ainoastaan Ukrainaa vaan koko Natoa vastaan Ukrainassa.

Britannian puolustusministeriö on sanonut vuotaneiden asiakirjojen sisältävän väärää tietoa. Ministeriö ei ole kuitenkaan täsmentänyt, mihin asiakirjoihin se viittasi.

– Lukijoiden tulisi olla varovaisia uskoessaan väitteitä, jotka voivat johtaa väärän tiedon leviämiseen, ministeriö tviittasi tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat