Mainos

Ex-suurlähettiläs Himanen: Syyrialaisten kärsimys ei vaikuta Venäjän politiikkaan

3:06

Maailmaa kuohuttaneet Syyrian siviileiden kärsimykset eivät merkittävästi vaikuta Venäjän toimiin, sanoo Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.

Hänen mukaansa humanitaariset kysymykset eivät ylipäätään ole merkittävä tekijä Venäjän ulkopolitiikassa.

Himanen ei ole Helsinkiin palattuaan seurannut Venäjän mediaa päivittäin, mutta arvioi, ettei tv-kuvia pommitusten uhreista edes näytetä tavallisille venäläisille.

– Kansalaiset eivät oikeastaan edes ymmärrä humanitaarisista kysymyksistä paljonkaan, koska niistä ei yksinkertaisesti puhuta. Näkökulma on hyvin erilainen kuin meillä Suomessa tai lännessä ylipäänsä, Himanen sanoo.

Himasen mukaan Venäjän toimia Syyriassa selittää sekä aito huoli terrorismin leviämisestä Venäjälle että halu vakiinnuttaa maan poliittinen vaikutusvalta Lähi-idän alueella.

– Tilanne on jo muuttunut niin radikaalisti, että Venäjä voi katsoa jo saavuttaneensa tavoitteensa. On vaikea kuvitella Lähi-idässä ratkaisua, jossa Venäjä ei olisi mukana, ex-suurlähettiläs arvioi.

Yhdysvaltain presidentinvaalien osalta on Himasen mukaan vaikeampaa sanoa, mitä Venäjä tavoittelee epäillyllä demokraattien vaalikampanjan hakkeroinnilla. Hän pitää kuitenkin uskottavia arvioita, joiden mukaan tavoitteena ei ole niinkään tietyn ehdokkaan voitto kuin Yhdysvaltain vaalijärjestelmän ja sitä kautta koko demokratian periaatteiden kyseenalaistaminen.

Himasen mukaan tilanne on hyvin ikävä, sillä toisen valtion sisäiseen demokraattiseen prosessiin vaikuttaminen tässä tasolla "ei ole koskaan aikaisemmin kuulunut tapoihin". 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.