"Ahneita, jättimäisiä hirviöitä" – Ex-pääministeri Paavo Lipponen haukkuu lyttyyn Helsingin rakennushankkeet HS:n mielipiteessään

Paavo Lipponen varoittaa Helsinkiä "hirviömäisiä" rakennushankkeista Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Suomen entinen pääministeri ja SDP:n ex-puheenjohtaja sekä entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu Paavo Lipponen on huolissaan kotikaupunkinsa uusista, "ahneista" rakennushankkeista.

Lipponen on erityisesti huolissaan siitä, miten ne vaikuttaisivat kaupunkimaisemaan.

Olympiastadionin viereen Helsingin jäähallin paikalle suunniteltu Helsinki Garden on Lipposen mielestä "jättimäinen hirviö", joka "tuhoaisi Olympiastadionin kansallismaiseman, joka avautuu Oopperatalolta Keskuspuistoon."

"Massiivisia blokkeja, maksimaalisia massoja"

Ruoholahdesta Musiikkitalolle ulottuvan kevyen liikenteen väylän Baanan ylle on puolestaan suunniteltu asuntoja, liiketilaa ja oleskelualueita.

Urbaana-nimistä hanketta Lipponen nimittää "massiiviseksi blokiksi". Se sotkisi alueen "aukean kaupunkikuvan", minkä lisäksi se peittäisi Luonnontieteellisen museon.

Lipponen ei torppaa rakennushanketta sinällään.

– Alueelle on luotavissa viihtyisä uusi olohuone kaupunkilaisille kaupunkikuvaa pilaamatta, hän kirjoittaa.

Lipposen kolmas moite koskee Töölön sairaalan tonttisuunnitelmaa. Sekin on Lipposen mukaan "maksimaalinen rakennus, jota massat hallitsisivat".

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri päätti viime vuonna Töölön sairaalan myymisestä. Osa sairaalasta aiotaan viimeisimpien suunnitelmien mukaan purkaa asuinrakennusten tieltä.

"Ahneudella pitäisi olla rajansa"

Lipposta hiertää myös Helsingin kaupungin tapa myöntää rakennuslupia.

– Onko Helsingin kaupunkisuunnittelu annettu pois päättäjiltä niin pitkälle, että jokainen neliömetri on käytettävissä, hän kyselee kirjoituksessaan.

Lipposen mielestä kaupungin ei tulisi luovuttaa tärkeitä hankkeitaan "grynderin hoidettavaksi".

– Ahneudella pitäisi olla rajansa, ex-demaripomo jyrähtää. 

Lue myös:

    Uusimmat