Evoluutio muokkaa ihmistä tälläkin hetkellä: Vuoteen 2100 mennessä lähes kaikilta uskotaan löytyvän valtimo, joka oli 1880-luvulla lähinnä kummallisuus

Evoluutiota pohdittaessa on helppo tuudittautua harhakuvitelmaan, että nykyihminen olisi eräänlainen miljoonien vuosien kehityksen huipentuma joka ei juuri enää kehity.

Tosiasiassa evoluutio muokkaa ihmiskuntaa edelleen vääjäämättä ja joissakin tapauksissa jopa yllättävän hurjalla vauhdilla.

BGR-sivusto uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan valtaosalla ihmisten kyynärvarsissa on vuoteen 2100 mennessä ”ylimääräinen valtimo”, jonka olemassaolo oli vielä 1880-luvulla kohtalaisen harvinainen ilmiö.

Yhä useammalla vastasyntyneellä on kyynärvarsissaan ylimääräinen valtimo ja tutkijat epäilevät, että kyse on juurikin lajiamme muokkaavasta evoluutiosta – tai tarkemmin ottaen esimerkki mikroevoluutiosta. Kyseinen valtimo on kyllä aiemminkin ollut mukana ihmisen sikiön kehityksessä, mutta yleensä se on kadonnut vauvan kehittyessä. Nyt valtimo on jäänyt kuitenkin yhä useammin pysyväksi.

Tutkimuksessa havaittiin, että 1800-luvulla kyynärvarsien ylimääräinen valtimo oli todettu noin 10 prosentilla aikuisväestöstä. 1900-luvun loppupuolella kyseinen valtimo löytyi jo 30 prosentilla tutkituista aikuisista. Tutkijat ennustavat, että 2100-luvulla ylimääräinen valtimo löytyy jo valtaosalla väestöstä.

Tutkimus on julkistettu Journal of Anatomy -julkaisussa.

Samaan aikaan kun ihmisten kyynärvarsiin on alkanut ilmestyä ylimääräinen valtimo, niin yhä useammalta puolestaan puuttuvat viisaudenhampaat. Nykyihmisellä viisaudenhampaat aiheuttavatkin enemmän haittoja kuin hyötyjä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja