Mainos

EVA: Suomalaiset kokevat kunnan päätöksenteon etäiseksi

5:00

Useampi kuin kaksi kolmesta suomalaisesta kokee oman kuntansa päätöksenteon etäiseksi.

Tämä käy tänään julkistetusta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n arvo- ja asennetutkimuksesta.

Puolet kyselyyn vastanneista toivoo suoran demokratian lisäämistä kuten kunnallisia kansanäänestyksiä tai suoraa pormestarivaalia.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen arvioi MTV Uutisille, että asiat koetaan vieraaksi.

– Viime vaaleissa vain 58 prosenttia kävi vain äänestämässä eli joka toinen suunnilleen jätti äänestämättä. Ehkä koetaan asiat vieraaksi tai muuttoliikekin voi vaikuttaa siihen tai osa voi ajatella että asiat on hyvin ettei tarvitse puuttua asioihin. Ei se tietysti demokratian kannalta ole hyvä tilanne.

Kunnallisten palveluiden tuottajalla ei suomalaisten mielestä ole juuri väliä. Kolme neljästä (74%) ajattelee että olennaista julkisissa palveluissa ei ole se, kuka niitä tuottaa.

Enemmistö kuitenkin torjuu laajat ulkoistamiset palveluiden tehostamiseksi ja kuntien omavaraisuus palveluiden tuottajana saa arvostusta.

Ei kuntaverokapinaa

Suomalaiset ovat Evan kyselyn perusteella verrattain tyytyväisiä kunnallisverotuksen tasoon. Puolet vastaajista piti oman kunnan kunnallisverotusta sopivana suhteessa palveluiden määrään ja tasoon. Kolmannes vastaajista piti verotuksen tasoa erittäin korkeana tai melko korkeana.  

Vaikka kunnallisverotuksen tasoon ollaankin verrattain tyytyväisiä, vain 15 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kuntien palvelutuotannossa ei ole juurikaan tehostamisen varaa.  

Evan kyselyyn vastasi tammikuussa hieman yli 2 000 henkilöä. Aineisto kerättiin Taloustutkimus Oy:n internetpaneelilla. Tulosten virhemarginaali on 2-3 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.