Ex-europarlamentaarikko: Kokoomus hyväksyy EU:n liittovaltiona

Kokemuksella politiikasta: Esko Seppänen 25:34

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen entisen kansanedustajan ja europarlamentaarikon Esko Seppäsen mukaan suomalaisen edustajan on todella vaikeaa saada aikaan Euroopan parlamentissa merkittäviä muutoksia.

13 vuotta europarlamentaarikkona toimineen Esko Seppäsen mukaan pienten maiden edustajat eivät yleensä ottaen pysty tekemään Euroopan parlamentissa suuria valtiomiestekoja. Parlamentissa on enemmän suurten maiden edustajia kuin pienten maiden edustajia, ja Seppäsen mukaan parlamentissa noudatetaan tiukkaa järjestelmää, jonka mukaan tärkeät tehtävät jaetaan.

– Siellä pidetään tiukkaa kirjanpitoa, että suurten maiden edustajat voivat tehdä näitä valtiomiestekoja. Sanoisin, että jos suomalainen edustaja tekee yhdenkin ison mietinnön tai on vastuussa yhdestä isosta asiasta viiden vuoden parlamenttikauden aikana, niin se on hyvä saavutus, sanoo Seppänen.

Seppäsen mielestä parlamentaarikolla menee aikaa opetella parlamentin käytäntötavat ja ymmärtää se, missä asioissa parlamentilla on toimintavaltaa.

– Ei kannata tuhlata voimia esimerkiksi ulkoasiavaliokunnassa, koska Euroopan Unionilla ei ole mitään sanottavaa Euroopan unionin ulkoasioihin. Eikä kannata tuhlata aikaa kulttuuriin tai koulukysymyksiin, koska niissä Euroopan unionilla ei ole erityisempää valtaa, Seppänen selittää.

Parlamentin käytäntötapojen opettelemiseen menee paljon aikaa, joten Seppäsen mukaan on todella hyvä, että vanha, ennestään systeemin tunteva edustaja valitaan parlamenttiin uudelleen.

Seppäsen mukaan Kataisella oli mahdollisuus tulla EU:n komission puheenjohtajaksi puoli vuotta sitten, kun Euroopan kansanpuolue etsi paikkaan ehdokasta. Nyt Euroopan kansanpuolue on kuitenkin jo löytänyt ehdokkaansa, Luxemburgin entisen pääministerin Jean-Claude Junckerin.

– Minusta tässä ei ole enää muuta ongelmaa kuin vaalitulos. Jos Euroopan kansanpuolue voittaa vaalit, Junckerista tulee EU:n komission puheenjohtaja, ei Kataisesta.

Euroopan kansanpuolue koostuu Euroopan konservatiivisista puolueista, Suomesta Kokoomus kuuluu kyseiseen puolueeseen.

– Kokoomus on muuten siellä hyväksynyt sen, että Euroopan unionista tehdään liittovaltio, mutta ei se Kokoomus siitä täällä kotimaassa puhu mitään, varsinkaan vaalien alla, Seppänen kertoo.

Miksi Seppänen pitää Romanian ja Bulgarian liittämistä Euroopan Unioniin virheenä? Katso Seppäsen haastattelu kokonaan!


Juttua muokattu 21.5.2014 klo 10.00, sillä otsikossa Seppästä nimitettiin virheellisesti europarlamentaarikoksi. Seppänen on entinen europarlamentaarikko, hän toimi tässä virassa vuosina 1996-2009.

Lue myös:

    Uusimmat