Mainos

Eurooppaan pyrkivien määrä kasvaa hälyttävästi Välimerellä

Libyasta Italiaan pyrkivien määrä on kasvanut hälyttävästi viime päivinä. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kertoo, että liki 6 000 ihmistä on tullut Välimeren halki Italiaan tiistain jälkeen.  

Maaliskuun tulijamäärät olivat moninkertaisia vuoden takaiseen verrattuna. IOM varoittaa, että kiihtyvä tahti näyttää jatkuvan.  

Samaan aikaan liikenne Turkista Kreikkaan on hiljentymässä. Taustalla on EU:n ja Turkin sopimus, joka mahdollistaa Kreikkaan saapuneiden palautuksen Turkkiin.  

IOM:n mukaan toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että kyseisen reitin liikenne olisi siirtynyt kohti Libyaa.  

Valtaosa Turkista Kreikkaan pyrkivistä on ollut syyrialaisia. Libyasta Italiaan pyrkivät taas ovat Afrikan maiden kansalaisia.  

– Viime kuukausina on ollut hyvin vähän syyrialaisia, jotka lähtevät Libyasta, sanoi IOM:n Rooman-toimiston johtaja Federico Soda uutistoimisto AFP:n mukaan.

Eniten tulijoita on Nigeriasta, Gambiasta ja Senegalista. Turvapaikan saaminen on heille hankalaa. Italia on pyrkinyt tehostamaan palautuskäytäntöjään.

IOM:n mukaan viime aikoina myös eritrealaisten määrä on kasvanut Libyan-reitillä. Eritrealaiset on hyväksytty mukaan EU:n väliaikaiseen kiintiömekanismiin, jolla turvapaikanhakijoita siirretään Italiasta ja Kreikasta muihin jäsenmaihin.

EU:n ulkoministerit keskustelevat Libyan tilanteesta maanantaina. EU:ssa on pelätty Välimeren reitin vilkastuvan kevään koittaessa. Vaarallisella reitillä on tapahtunut tuhoisia laivaturmia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.