Euroopassa hinkuyskäepidemia, Suomessakin tautiryppäitä – yksi asia tulee muistaa: "Vastoin yleistä käsitystä..."

Hinkuyskä lisääntyy nopeasti Helsingin alueella 0:56
KATSO MYÖS VIDEO: Hinkuyskä leviää Helsingissä. Haastattelussa HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Hinkuyskä on lisääntynyt osissa Pohjois- ja Keski-Eurooppaa. Suomessa tauti kiertää erityisesti ala- ja yläkouluissa. Yhtä oleellista asiaa moni suomalainen ei tule ajatelleeksi taudilta suojautumisesta.

Euroopassa leviää nyt tauti, jota vastaan moni suomalainen luulee olevansa suojattu rokotteella.

Hinkuyskä muistuttaa perusterveellä aikuisella usein pitkittynyttä ylähengitystieinfektiota, jonka oireena voi olla kuukausia kestävä puuskittainen ja tikahduttava yskä.

Hinkuyskään voi kuitenkin sairastua missä iässä tahansa ja vaara sairastua taudin vakavaan muotoon on erityisesti alle kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla.

Pienet lapset voivat saada hinkuyskästä pysyviä keskushermostovaurioita, sillä yskäkohtausten yhteydessä hapen puute on mahdollinen.

Suomen Rokotepalvelun toimitusjohtaja Olivia Kuusinen muistuttaa tiedotteessa, että hinkuyskärokotteen teho hiipuu noin viidessä vuodessa.

– Vastoin yleistä käsitystä rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa ainoastaan lapsille ja nuorille aikuisille.

Hinkuyskärokotteen saavat 3, 5 ja 12 kuukauden ikäiset lapset ja tehosterokotteen saavat 4-vuotiaat, 14–15-vuotiaat ja 25-vuotiaat sekä asevelvollisuutta suorittavat.

Aikuisen siis tulee huolehtia omasta hinkuyskäsuojastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Suomessa tautiryppäitä kouluissa

Euroopassa hinkuyskätartunnat ovat lisääntyneet siinä määrin, että puhutaan jo epidemiasta.

Suomessakin alueellisia tartuntaryppäitä on ollut etenkin Helsingin, Varsinais-Suomen alueella, Oulussa ja Kempeleellä.

Tautia kiertää Rokotepalvelun mukaan tällä hetkellä etenkin ala- ja yläkouluikäisten keskuudessa, jossa rokotussuoja on hiipunut tai vajaa.

Hinkuyskärokote on syytä ottaa, jos...

Hinkuyskään ei ole olemassa erillistä rokotetta, vaan se annetaan aina yhdistelmärokotteena, joka sisältää suojan myös jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan.

Omakustanteinen yhdistelmärokote on erityisen tarpeellinen mikäli lähipiirissä on pieniä vauvoja tai työssään on tekemisissä alle 1-vuotiaiden lasten kanssa.

Lisäksi hinkuyskärokotteen ottamista suositellaan keuhkosairauksia, kuten astmaa tai keuhkoahtaumatautia, sairastaville sekä senioreille, joiden immuunipuolustus on iän myötä heikentynyt.

Raskauden viimeisellä kolmanneksella olevien odottavien äitien kannattaa myös suojata itsensä rokotteella, jos rokotusohjelman tehosterokotteen saannista on kulunut 5 vuotta aikaa, sillä äidin rokote suojaa vastasyntynyttä siihen saakka, kunnes tämä rokotetaan 3 kuukauden ikäisenä.

Myös matkailijoiden kannattaa rokottautua hinkuyskää vastaan, jos matkustaa Eurooppaan alueelle, jossa tautimäärät ovat olleet nousussa, kertoo Rokotepalvelu.

Lähde: Suomen Rokotepalvelu

Lue myös:

    Uusimmat