Mainos

Euroopan vappumarsseilla levotonta - katso kuvat ja video

Mellakkapoliisi ja vappumarssijat ovat ottaneet yhteen Istanbulissa, Turkissa.

Poliisijoukko pyrki estämään vesitykeillä ja kyynelkaasulla vasemmistolaisten vappumarssin etenemisen kaupungin keskusaukiolle. Naamioituneet mielenosoittajat heittelivät virkavaltaa kohti kiviä ja molotovin cocktaileja sekä hajottivat kauppojen ikkunoita.

- He (mellakoitisijat) eivät ole työntekijöitä, eikä heillä ole mitään tekemistä työläisten kanssa. Kyseessä ovat radikaaliryhmät ja separatistit, jotka provosoivat poliisia, totesi Istanbulin kuvernöör Muammer Guler.

Mellakointi tapahtui Istanbulin keskustassa, Taksimin aukiolla, joka on ollut suljettuna mielenosoituksilta vuoden 1977 vapun jälkeen. Tuolloin 37 ihmistä sai surmansa tuntemattoman ammuskelijan luodeista tai tallautui sekasorrossa mielenosoittajien jalkoihin.

Vapunpäivän kansallinen juhlinta lopetettiin Turkissa vuoden 1980 sotilaskaappauksen jälkeen, mutta tällä viikolla Turkki päätti tehdä vapunpäivästä jälleen yleisen vapaapäivän. Poliisi on kuitenkin valvonut tiukasti vappuliikehdintää ja sallii marssit vain tietyillä alueilla ja rajoitetuin ehdoin.

Pietarissa pidätetty sata

Vappumarsseja on järjestetty eri maissa, muun muassa Venäjällä ja Kreikassa.

Moskovassa marsseja ovat järjestäneet sekä ammattiyhdistykset että puolueet, muun muassa värikkäästi esillä olleet kommunismin kannattajat. Ay-liikkeiden marssijat vaativat iskulauseissaan työtä, palkkoja ja kunnon elintasoa.

Pietarissa poliisi on pidättänyt noin sata äärioikeiston kannattajaa, jotka pyrkivät osoittamaan mieltään kaupungin keskustaan.

Tuhannet ihmiset ovat marssineet vappupäivänä myös Kirgisiassa pääkaupungissa Bishkekissä sekä Ukrainan kaupungeissa.

Ateenassa poltettiin autoja

Ateenassa poliisi on joutunut turvautumaan kyynelkaasuun rauhoitellessaan vappumarssijoita. Pieni mellakoiva opiskelijaryhmä poltti ainakin yhden auton. Suurempi, perinteinen vappumarssi sen sijaan sujui rauhallisesti.

Ateenassa poliisi on valmistautunut vappujuhlintaan yli 4000 poliisin vahvuudella. Poliisi on tyhjentänyt katuja liikenteeltä vappumarssijoita varten ja on valppaana mahdollisten väkivaltaisuuksien varalta.

Vappupäivän vuoksi julkinen liikenne sekä lauttaliikenne on pysähtynyt. Lisäksi Olympic Airlines on perunut tältä päivältä yli sata lentoa, muun muassa useita ulkomaanlentoja.

Saksassa ja Ranskassa protesteja

Ranskassa sadattuhannet ovat protestoineet presidentti Nicolas Sarkozyn talouspolitiikkaa vastaan. Isot ammattiliitot yhdistivät voimansa marsseihin ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen.

Berliinissä ja Hampurissa ainakin 50 mellakkapoliisia on loukkaantunut, kun vappuaatto päättyi rajuihin yhteenottoihin nuorisojoukkojen ja poliisien kanssa. Kapitalismin vastaisia iskulauseita huutaneet mielenosoittajat sytyttivät tuleen roskalaatikoita ja autoja. Kymmeniä pidätettiin.

-Kukaan ei olisi voinut kuvitella, että (talous)kriisistä tulisi näin syvä. Mitään valoa ei näy tunnelin päässä, sanoi DGB-ammattiliiton johtaja Michael Sommer Berliinissä väkijoukolle.

5 000 saksalaista poliisia varautui vesitykein äärioikeistolaisten ja vasemmistolaisten ryhmien mielenosoituksiin.

(MTV3-AFP-AP-Reuters)

Katso Anne Sjöholmin juttu (Kymmenen uutiset 1.5.2009)

Vappumarssit äityivät myös mellakoinniksi

Venäjä, Pietari

Kommunistipuolueen kannattaja huutaa vappumarssilla Pietarissa Venäjällä.

Mellakoitsijat möykkäsivät ja roikkuivat bussin ikkunassa Pietarissa.

Turkki, Istanbul

Molotovin cocktailit lentelivät Turkin Istanbulissa.

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat rajusti yhteen Istanbulissa.

Ranska, Pariisi

Ranskassa protestoitiin presidentti Nicolas Sarkozyn talouspolitiikkaa vastaan. Sarkozy-nukke sanoo: Olen näkymätön.

Ammattiliitot liittyivät Pariisin vappumarssiin ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen.

Saksa, Berliini

Saksassa mellakoitiin, mutta mieltä osoitettiin myös rauhallisin keinoin. Nämä ihmiset kertovat olevansa "sosiaalisesti häiriintyneitä".

Talouden elvytyssuunnitelmat pyydettiin työntämään...kuva kertoo minne.

Kreikka, Ateena

Ateenan perinteinen vappumarssi ja mielenosoitus sujuivat rauhallisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.