Euroopan unioni etsii keinoja nousevien sähkölaskujen maksamiseen – ei helpotusta suomalaisille

2:09
Euroopan komissio kannustaa EU-maita käyttämään osan päästökauppajärjestelmän kasvaneista tuloista vähävaraisten kansalaisten auttamiseen. Suoraa tukea suomalaisille ei ole luvassa.

Euroopan komissio esitteli tänään pitkän listan toimia, joilla voidaan helpottaa korkeiden energiahintojen keskellä kamppailevia vähävaraisia. 

Komission mukaan EU-maat voivat tukea vähävaraisia esimerkiksi maksamalla osan energialaskuista tai lykkäämällä niitä.

Energiateollisuuden edunvalvonnasta vastaavan johtajan Joona Turtiaisen mukaan näistä keinoista ei ole odotettavissa helpotusta suomalaisille sähkölaskun maksajille.

– Suomessa ei ole samanlaista välitöntä tarvetta uudenlaisille tulonsiirroille, kun meillä on melko toimiva toimeentuloturva ja sosiaaliturva. Nämä keinot eivät varmaan ole ensisijaisesti Suomeen suunnattuja toimia.

Turtiainen muistuttaa, että komissio myös kehottaa jatkamaan energiatehokkuusinvestointeja ja energiatehokkuuden parantamista.

– Jäsenmailla on nyt komission avauksen jälkeen mahdollisuudet pohtia esimerkiksi väliaikaisia verohelpotuksia. 

Kallis kaasu nostaa sähkön hintaa

Kallis kaasu nostaa sähkön hintaa Euroopassa. Fossiilisilla polttoaineilla on sähköntuotannossa suurempi rooli Keski-Euroopassa kuin Pohjoismaissa.

Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilän mukaan Suomessa tilanne on kohtuullisen hyvä. 

– Meillä nähty sähkönhinnan nousu on verrattain maltillinen esimerkiksi kilpailijamaihin verrattuna. Suomessa sähkönhinta on selvästi selvästi halvempaa kuin Saksassa ja Keski-Euroopassa. 

Pidemmällä tähtäimellä komissio haluaa vahvistaa EU:n kriisinkestokykyä ja varautumista yllättäviin energian hinnannousuihin. Käytännössä tämä tarkoittaa nykyistä toimivampaa kaasuvarastojärjestelmää sekä lisäinvestointeja uusiutuviin energialähteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja