Euroopan Keskuspankki ryhtyy koronataloisiin: Vahvistaa arvopapereiden osto-ohjelmaa 120 miljardilla

Matkustuskielto sai pörssin syöksyyn Suomessakin – pääanalyytikko avaa, miten koronavirus iskee talouteen 7:12
USA:n asettama matkustuskielto sai pörssin syöksyyn Suomessakin – pääanalyytikko avaa, miten koronavirus iskee talouteen

Euroopan keskuspankki pitää ohjauskoron 0,0 prosentissa ja pankeilta perittävän talletuskoron –0,5 prosentissa. Sen sijaan keskuspankki liennyttää koronaviruksen aiheuttamia ongelmia ja huolia vahvistamalla arvopapereiden osto-ohjelmaa.

Arvopapereita ostetaan kuluvan vuoden loppuun mennessä 120 miljardilla eurolla lisää, kun syksyllä ilmoitettu määrä oli 20 miljardia. EKP pyrkii vahvistamaan myös yritysten lainahanojen pysymisen avoimena. EKP:n neuvoston mukaan vielä ei kuitenkaan näytä siltä, että rahoituksen saannissa olisi ongelmaa, tiedotteessa kerrotaan.

EKP:n neuvosto kokoontui poikkeusjärjestelyin, sillä osa jäsenmaiden keskuspankkiireista osallistui kokoukseen etäyhteydellä koronaviruksen takia.

Koronavirus aiheuttaa globaalin talouskriisin

Pääjohtaja Christine Lagarden mukaan koronaviruksen leviäminen on ollut merkittävä shokki niin kasvunäkymille globaalisti kuin euroalueen talouksille. Viimeisimmät indikaattorit viittaavat hänen mukaansa siihen, että lähiaikojen kasvunäkymät heikentyvät merkittävästi. Myöhemmin talouden odotetaan vauhdittuvan muun maailman mukana.

Epidemia on tuonut epävarmuutta varsinkin pienille ja keskisuurille yrityksille. Keskuspankki parantaa sen takia kohdennettujen ja pidempiaikaisten jälleenrahoitusoperaatioidensa ehtoja pankeille. Samalla pankkien vakavaraisuussäädöksiä löysättiin.

EKP:lla ei ole käytössään perinteistä vahvaa korkoasetta, sillä ohjauskorko on jo ennätysalhaalla, 0,0 prosentissa, peruina edellisestä talouskriisistä.

Hallitusten pitää toimia

Euroalueen hallituksiin kohdistuu paineita, jotta ne tukisivat talouden pyörimistä. Lagarden mukaan hallitusten toivotaan rajaavan talousvaikutuksia oikein ajoitetuilla ja kohdennetuin toimin.

– Kaikkien hallitusten pitää olla kannella ja valmiina toimimaan, Lagarde sanoi.

Jäsenmailta tarvitaan hänen mukaansa koordinaatiota. EU-maiden johtajat linjasivat yhteistä vastaustaan kriisiin etäkokouksessa keskiviikkona. EU-maat ovat laittamassa liikkeelle 25 miljardin euron investoinnit sekä rukkaavat tarvittaessa valtiontukisäädöksiä, jotta jäsenmailla on laajemmat mahdollisuudet auttaa yrityksiä.

Esimerkiksi Saksassa hallitus on päättänyt 12,4 miljardin euron lisäinvestoinneista ja tuesta työajan lyhentämisestä kärsiville työntekijöille.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed alensi viime viikolla ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä 1,0–1,25 prosenttiin ja Englannin keskuspankki keskiviikkona puoli prosenttiyksikköä 0,25 prosenttiin.

Lue myös:

    Uusimmat