Euroopan jättiseurat yrittävät tuhota Mestarien liigan – Aki Riihilahti lataa tylyn näkemyksen: "Ei mitään edellytyksiä"

Jalkapallon eurojättiläisten kaavailema Superliiga on nostanut jälleen viime päivinä päätään. Euroopan seurajoukkuejalkapallon hierarkian muokkaamiseen ja Mestarien liigan syrjäyttämiseen maanosan pääkilpailuna tähtäävät suunnitelmat ovat saaneet täsmennystä julkisuudessa, mutta Euroopan jalkapalloliitto Uefan eri luottamustoimissa toimiva HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti tyrmää suoralta kädeltä myös hankkeen tuoreet ulostulot.

Huhtikuussa 2021 Euroopan 12 suurseuraa ilmoittivat perustavansa osittain suljetun Superliigan. Hanke kuivui tuolloin kuitenkin nopeasti kokoon seurojen livahdettua siitä yksi kerrallaan karkuun Uefan ja kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan uhkausten edessä. Myös poliitikot, kansalliset sarjat ja fanit vastustivat hanketta jyrkästi.

Viime päivien perusteella tainnoksissa ollut, Real Madridin, Barcelonan ja Juventuksen varaan jäänyt, hanke on raottanut silmiään. Hanke tuli aikanaan julki A22-nimellä tunnetun ryhmittymän kautta, jonka toimitusjohtaja Bernd Reichart kertoi torstaina saksalaiselle Die Welt -lehdelle Superliigan suunnitelmista.

Reichartin mukaan suunnitelmissa on nyt kolmeen sarjaportaaseen jakautuva jopa 80 joukkueen sarja, joka takaisi kaikille joukkueille vähintään 14 ottelua. Mukaan on kehitelty myös sarjaan nouseminen ja siitä putoaminen.

– Tämä on se sama ehdotus, mikä on kaikkien osapuolien taholta jo moneen kertaan tyrmätty. Tässä tuoreessa ulostulossa ei ole mitään uutta, eikä mitään, mikä olisi mitenkään hälyttävää, Euroopan seurajoukkueiden ylintä päätäntävaltaa käyttävän ECA:n varapuheenjohtajana toimiva Riihilahti kommentoi MTV Urheilulle.

Euroopan unionin tuomioistuin käsittelee tapausta parhaillaan, sillä Fifa ja Uefa uhkasivat erottaa Superliigaan osallistuvia pelaajia ja joukkueita yhteydestään. Tuomioistuimen julkisasiamies Athanasios Rantos asettui jo viime vuonna asiassa Fifan ja Uefan kannalle, joka tarkoittanee huonoja uutisia Superliigalle itse tuomionkin kannalta.

Riihlahti näkee tuoreimmat ulostulot epätoivoisena yrityksenä pitää hanketta väkisin pinnalla median kautta.

– Kyseessä oli sama vanha konsepti, jossa oli yritetty joitakin kohtia vähän viilata, mutta enemmän kuin mitään muuta, kyseessä oli PR- ja mediajuttu. 

– Uefan, ECA:n, European Leaguesin, fanien, kansainvälisen pelaajayhdistysten kattojärjestön FIFpron ja kaikkien muidenkin toimijoiden näkemys on täysin eri kuin heillä, eivätkä he tule saamaan mitään onnistumisen edellytyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat