Euroalue kulkee kriisistä kriisiin - Suomessa korot pysyvät alhaalla

Espanjan pankkeja aiotaan tukea 100 miljardilla eurolla. Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander sanoo, että jos maan pankit eivät saisi tukea, maan pankit voisivat mennä nurin ja maassa saattaisi tapahtua hallitsematon talletuspako.

– Kyllä meidän pitää auttaa Espanjaa, mitään muita järkeviä vaihtoehtoja ei ole, Kiander toteaa.

Hänen mielestään Suomen kuuluminen euroalueeseen tarkoittaa sitä, ettei tukemisen ulkopuolelle voi jättäytyä.

– Mikään pankki ei kestä talletuspakoa, koska pankeissa ei oikeasti ole rahaa niin paljon kuin sinne on talletettu. Eli pankkitoiminta perustuu luottamukseen. Siksi on ehdottoman tärkeää, että luottamus maksuvalmiuteen pysyy. Sen takia se täytyy tukitoimilla taata.

Maa ei voi enää itse pääomittaa pankkejaan, koska sen luottokelpoisuus ei siihen riitä.

– Jos Espanjan pitäisi ottaa ylimääräiset 100 miljardia kannettavakseen, markkinat hermostuisivat Espanjan valtion kohtalosta.

Kianderin mielestä Espanjaa ja Kreikkaa ei voi verrata toisiinsa.

– Kreikassa ongelmat ovat syvemmät ja johtuvat lähinnä holtittomasta valtiontalouden hoitamisesta. Espanjaa voisi verrata 90-luvun alun Suomeen. Espanja kärsii ihan samanlaisesta kiinteistökuplasta ja säästöpankkikriisistä.

"Euroalue kohtaa vielä uusia huolia"

Kiander uskoo, että tukipaketti joka tapauksessa rauhoittaa markkinoita.

– Tukipaketti antaa eurolle hieman lisäaikaa kunnes törmätään seuraavaan kriisiin. Loppuvuoden aikana voi tulla vielä huonoja uutisia esimerkiksi Espanjan ja Italian kansantalouden kehityksestä, mikä heijastuu valtiontalouden velkaantumiseen. Se voi laukaista uudenlaisia huolenaiheita.

Huoli voi olla esimerkiksi se, ettei Espanjan valtio saa markkinoilta rahaa järkevään hintaan. Kiander uskoo, että euroalue kohtaa vielä tällaisia ajoittaisia kriisejä ennen kuin se selviää kokonaan taantumasta.

Suomalaiselle asuntovelalliselle Kiander ennustaa tasaisia aikoja. Hän uskoo, että korot pysyvät edelleen alhaalla.

– EKP:llä ei ole varaa nostaa korkotasoa lähivuosina. Kyllä tässä muutama vuosi mennään vielä matalilla koroilla.

(MTV3)

Katso Jaakko Kianderin studiohaastattelu (Huomenta Suomi 11.6.2012)

Lue myös:

    Uusimmat