Google ja Android kiipelissä? EU valmistelee syytteitä

Euroopan unionin kilpailuviranomaiset ovat valmistelemassa syytteitä Googlea vastaan, uutisoi Reuters. Syynä ovat Android-käyttöjärjestelmän esiasennetut Google-sovellukset, jotka asettavat kilpailijat Googlea heikompaan asemaan.

Kilpailukomissaari Margareth Vestager kertoi EU:n olevan huolissaan tavasta, jolla Google vaatii laitevalmistajia ja operaattoreita esiasentamaan sen omia sovelluksia myytäviin puhelimiin. Koska Googlen sovellukset ovat puhelimissa jo valmiiksi asennettuina, saattaa Google katkaista yhden merkittävistä tavoista, joilla käyttäjät löytävät uusia sovelluksia.

Vaikka Android on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jota laitevalmistajat voivat muokata laajastikin, käyttää suurin osa Euroopassa myytävistä puhelimista vakiintunutta ohjelmisto- ja sovelluspakettia, joka pitää lisensoida Googlelta. Googlen sovelluksia käyttävien Android-laitteiden mainosmyynnin arvellaan kehittäneen Googlelle viime vuonna noin 9,7 miljardin euron myynnit.

EU on kerännyt materiaalia ja taustatietoja aiheesta, ja helmikuusta asti se on pyytänyt valituksia tehneitä yrityksiä poistamaan materiaaleistaan arkaluontoiset tiedot, jotta se voi toimittaa materiaalit Googlelle puolustautumista varten. Reutersin lähteet kertovat, että useille yrityksille on nyt annettu 24 tunnin takaraja, mikä viittaa siihen, että syytteet saatetaan asettaa jo lähipäivinä.

Mikäli EU katsoo Googlen syyllistyneen markkinoiden vääristämiseen, saatetaan Googlelle langettaa jopa 6,5 miljardin euron sakot.

Google ei ole joutunut vääntämään kättä aiheesta pelkästään EU:n kilpailuviranomaisten kanssa. Viime kuussa Venäjällätuomioistuin katsoi Googlen toimineenväärin edellyttäessään laitevalmistajien sisällyttävän Android-laitteisiinsa kaikki Googlen haluamat sovellukset.

Lue myös:

    Uusimmat