EU-vaikuttajat kehuvat Britannian korkeimman oikeuden päätöstä – pääministeri Johnson haluaa uudet parlamenttivaalit: "Nyt meidän on aika saada sopimus ja jättää EU"

Alahuoneen puhemies haluaa Britannian parlamentin koolle heti – tästä laittomassa tauossa on kyse 8:53

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mielestä maassa pitäisi järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Hän uudisti ehdotuksensa vaaleista sen jälkeen, kun korkein oikeus oli todennut, että Johnsonin määräämä parlamentin istuntotauko on laiton. Uudet vaalit olisivat Johnsonin mukaan tarpeen, jotta pattitilanne parlamentissa laukeaisi.

Johnson sanoo olevansa eri mieltä korkeimman oikeuden päätöksen kanssa, mutta kunnioittavansa sitä. Hänen mukaansa päätös kuitenkin vaikeuttaa brexit-sopimukseen pääsemistä.

Erimielisyydestä huolimatta Johnson sanoi parlamentin palaavan työhönsä.

– Parlamentti on keskustellut brexitistä kolme vuotta. Nyt meidän on aika saada sopimus ja jättää EU 31. lokakuuta, ja sen me teemme, Johnson sanoi BBC:n mukaan New Yorkissa.

EU-vaikuttaja helpottuneena: Britannia on yhä oikeusvaltio

Britannian parlamentin istuntotauon päättyminen on kerännyt EU:ssa helpottuneita, mutta myös varovaisia kommentteja. Brexit-neuvotteluita käyvässä komissiossa oltiin tiistaina varovaisia, mutta parlamentissa tuuletettiin helpotusta.

Komission tiedottaja tyytyi toteamaan vain, ettei ole komission tehtävä kommentoida jäsenmaiden sisäisiä asioita. Parlamentin brexit-vastaava, belgialainen Guy Verhofstadt sanoi olevansa helpottunut siitä, että Britannia on yhä oikeusvaltio. Oikeassa demokratiassa parlamenttia ei koskaan vaienneta, hän tviittasi.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– En enää koskaan halua kuulla Boris Johnsonin tai kenenkään muunkaan brexit-kampanjoitsijan sanovan, että EU on epädemokraattinen.

Myös parlamentin italialainen puhemies David Sassoli painotti korkeimman oikeuden päätöksen merkitystä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Mikä tahansa brexit-sopimus pitää hyväksyttää sekä Britannian että EU:n parlamenteissa, joten kunnollinen demokraattinen arviointi molemmilla puolin kanaalia on keskeistä, Sassoli tviittasi.

Lue myös:

    Uusimmat