Mainos

EU tiukentaisi kansainvälistä sopimusta öljynkuljetuksista

Euroopan Unioni haluaa tiukentaa öljynkuljetuksia koskevaa kansainvälisiä sopimuksia.

EU esittää öljynkuljetuksia koskevan kansainvälisen sopimuksen tiukentamista. Esityksen mukaan yksirunkoisista öljynkuljetusaluksista luovuttaisiin nopeutetussa aikataulussa eli vuoteen 2010 mennessä vuoden 2015 sijasta. Lisäksi raskaiden öljylaatujen kuljetukset yksirunkoisissa aluksissa kiellettäisiin heti sopimuksen tullessa voimaan.

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on käsitellyt esitystä tällä viikolla Lontoossa, mutta päätöksenteko saattaa virkamieslähteiden mukaan jäädä vuoden loppuun. Venäjä on kuitenkin Lontoossa ilmoittanut olevansa periaatteessa valmis hyväksymään esityksen, kerrotaan liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Suomenlahden perukoilla sijaitsevasta venäläisestä Koiviston öljysatamasta ei toistaiseksi kuljeteta raskaita öljytuotteita. Suomalaiset raskaan öljyn kuljetukset jäävahvistetuilla yksirunkoisille aluksilla voisivat EU:n esityksen mukaan jatkua kahden talven siirtymäajan verran, koska jäävahvistetuista kaksirunkoaluksista on vielä pulaa. EU:n esityksessä ei puututa alusten jäävahvistuksiin, jotka ovat keskeinen kysymys Itämeren oloissa. Niistä neuvotellaan erikseen Itämeren suojelukomission työryhmässä Suomen johdolla. Myös nämä neuvottelut Venäjän kanssa ovat virkamiesten mukaan edistyneet hyvin.

Nyt esillä olevat uudistukset aiotaan jo saattaa voimaan EU-maissa EU:n öljynkuljetusdirektiivin avulla. Jos jäävahvistuksista päästään sopuun Itämeren maiden kesken, nekin on tarkoitus ottaa esiin EU:ssa ja sen jälkeen myös IMO:ssa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.