EU:ssa alustava sopu: Uusiutuvien energialähteiden osuus aiotaan lähes kaksinkertaistaa

Riikka Purra haastoi Petteri Orpon Suomen ilmastotavoitteista: "Sinulla on varaa maksaa sähköstä" 2:11
Riikka Purra haastoi Petteri Orpon Suomen ilmastotavoitteista MTV:n pääministeritentissä: "Sinulla on varaa maksaa sähköstä"

EU:n jäsenvaltiot ja parlamentti ovat päässeet sopuun suunnitelmasta lähes kaksinkertaistaa uusiutuvien energialähteiden osuuden jäsenmaiden kulutuksesta vuoteen 2030 mennessä.

Sopimuksessa biomassa, vety ja ydinvoima ovat mukana uusiutuvien energialähteiden luettelossa aurinko- ja tuulivoiman lisäksi.

Biomassaa saadaan orgaanisesta materiaalista kuten puusta, kasveista ja jätteestä.

Pohjoismaat puolustavat biomassan energiakäyttöä, kun taas ympäristöjärjestöt ovat huolissaan sen vaikutuksista metsiin.

Helmikuussa Suomi ja yhdeksän muuta jäsenmaata antoivat lausunnon, jossa he kertoivat pitävänsä tärkeänä tukien säilyttämistä muun muassa metsänhoidollisista harvennuksista syntyneelle biomassalle.

Kyseessä kompromissi

Alustavan sopimuksen mukaan uusiutuvien energialähteiden osuus nostettaisiin 42,5 prosenttiin nykyisestä 22 prosentista, todetaan jäsenmaiden eli EU-neuvoston julkilausumassa.

Luku on kompromissi, sillä parlamentti ja komissio olisivat toivoneet suurempaa osuutta ja jäsenmaat pienempää.

Edellinen tavoite vuodelle 2030 oli asetettu 32 prosenttiin. EU pyrkii muuttumaan hiilineutraaliksi ja vähentämään riippuvuuttaan venäläisistä fossiilisista polttoaineista.

EU-alueesta on tarkoitus saada kokonaan ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat