Kansainvälinen energiajärjestö suosittaa: Suomen laadittava varasuunnitelma ilmastotavoitteen saavuttamiseksi

Pohjanmeren rantavaltiot panostavat tuulivoimaan 1:58
Katso myös: Pohjanmeren rantavaltiot panostavat tuulivoimaan

Kansainvälinen energiajärjestö IEA katsoo tuoreessa maaraportissaan, että Suomen vahvuudet ydinvoimassa ja uusiutuvassa energiassa antavat vankan pohjan Suomen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamiselle.

Samalla IEA kannustaa Suomea vauhdittamaan tuuli- ja aurinkoenergian käyttöönottoa sekä liikenteen ja teollisuuden irtautumista riippuvuudestaan öljystä ja kaasusta.

IEA sanoo, että Suomi on jo ottanut huomattavia askelia kohti hiilineutraaliustavoitettaan. Järjestö nostaa esiin muun muassa maatuulivoiman voimakkaan kasvun ja Olkiluoto 3:n käyttöönoton Euroopan ensimmäisenä uutena ydinreaktorina 15 vuoteen.

– Suomen kunnianhimoiset tavoitteet hiilineutraaliuden saavuttamisesta vuoteen 2035 mennessä alleviivaavat maan johtajuutta ilmasto- ja energia-asioissa, sanoo IEA:n pääjohtaja Fatih Birol tiedotteessa.

IEA:n mukaan Suomen riippuvuus fossiilisista polttoaineista on pienimpiä IEA:n jäsenmaiden joukossa. Toissa vuonna fossiilisten polttoaineiden osuus Suomen energiantuotannosta oli 36 prosenttia, eli selvästi alle järjestön 70 prosentin keskiarvon.

Lintilä: Suomella erinomaiset mahdollisuudet olla johtava puhtaan energian maa

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Suomella on erinomaiset mahdollisuudet olla tulevaisuudessa johtava puhtaan energian maa.

– Jo nyt sähköstä liki 90 prosenttia tuotetaan fossiilivapaista lähteistä. Pitkäjänteinen ydinenergian käytön edistäminen ja nopeasti kasvava tuulivoima ovat esimerkkejä vahvuuksista, jotka auttavat myös houkuteltaessa uusia teollisia investointeja Suomeen, Lintilä sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

IEA:n mukaan Suomella on edelleen myös merkittäviä haasteita. Järjestö nostaa esiin muun muassa ulkomailta tuotujen fossiilisten polttoaineiden aseman Suomen energiantuotannossa ja osassa taloutta kuten liikenteessä. IEA:n mukaan Suomi tuo ulkomailta kaiken käyttämänsä raakaöljyn, maakaasun ja hiilen.

Suomelle lista suosituksia

IEA näkee haasteena myös maankäyttösektorin päästöihin ja nieluihin liittyvät epävarmuudet suhteessa Suomen tavoitteeseen hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä. Suomessa maankäyttösektori muuttui toissa vuonna ensi kertaa hiilinielusta päästölähteeksi.

Maaraportissaan IEA suosittaa Suomea kehittämään varasuunnitelman, jonka avulla hiilineutraaliustavoite saavutetaan siinä tapauksessa, että maankäyttösektori ei pysty tuottamaan tarvittavia hiilinieluja.

IEA listaa myös muita suosituksia Suomen hallitukselle. Suosituksiin sisältyy muun muassa sähköautojen käyttöönoton nopeuttaminen, merituulivoiman tiekartan laatiminen ja energian varastoinnin lisäämisen tukeminen. Lisäksi järjestö suosittaa Suomea arvioimaan, tarvitaanko lisätoimia öljynkulutuksen vähentämiseksi, jotta tavoite liikenteen päästövähennyksistä voidaan saavuttaa.

Viiden vuoden välein tehtävässä maatutkinnassa IEA arvioi kohdemaan energiapolitiikkaa ja antaa suosituksia uusista politiikkatoimista.

Lue myös:

    Uusimmat