Mainos

EU sijoittaa Irakiin 700 miljoonaa ensi vuonna

Euroopan unioni on ilmoittanut sijoittavansa ensi vuonna Irakin jälleenrakennukseen kaikkiaan 700 miljoonaa euroa. Ministerikokous on keskustellut rahoituksesta Espanjan Madridissa.

Euroopan unioni on ilmoittanut, että sen vuoden 2004 rahoitus Irakin jälleenrakennukseen nousee noin 700 miljoonaan euroon. Summasta noin 500 miljoonaa euroa tulee jäsenmailta ja noin 200 miljoonaa EU:n budjetista. EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari Chris Patten kertoi rahoituksesta ministerikokouksessa Espanjan Madridissa.

Irakin lähimmän neljän vuoden rahantarpeeksi on arvioitu yhteensä vajaat 48 miljardia euroa. Suomi on luvannut Irakille ensi vuodeksi viisi miljoonaa euroa lahja-apua.

EU:n apu Irakiin on suurempi kuin Afganistanin jälleenrakennukseen sijoitettu summa. Afganistaniin unioni antaa tänä vuonna 588 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä EU:n kokonaissijoitus Irakin jälleenrakennukseen on 1,3 miljardia euroa vuoteen 2007 asti.

Ranska, Saksa ja Venäjä mukana pitkin hampain

Suurin jäsenmaakohtainen summa tulee seuraavan neljän vuoden aikana Britannialta, Espanjalta ja Italialta. Maat ovat olleet Irakin operaatiossa Yhdysvaltain lähimpiä liittolaisia Euroopassa.

Sotatoimia kritisoineet Ranska, Saksa ja Venäjä suostuivat vastahakoisesti tukemaan YK:n turvallisuusneuvoston viimeviikkoista päätöslauselmaa. Sen mukaan Irakiin sijoitetaan monikansalliset joukot, joille pyydetään jäsenmailta sekä taloudellisia että henkilöresursseja.

Ranska, Saksa ja Venäjä ajoivat päätöslauselmaa, joka olisi selkeästi tähdännyt miehityksen päättämiseen ja YK:n roolin laajentamiseen Irakissa.

Komissaari Patten sanoi eilen, että EU-maat seisovat nyt päätöksen takana aiemmista Irak-erimielisyyksistä huolimatta.

- Tämä ei ole helppoa kaikille Euroopan maille. Ei voi odottaa, että veronmaksajat, jotka eivät kannattaneet sotilaallista operaatiota, olisivat nyt erityisen innostuneita laittamaan paljon rahaa Irakiin, Patten huomautti.

Mielenosoittajat myös paikalla

Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat eilen Madridin kaduille vastustaakseen kokousta. Rauhanomaiseen mielenilmaisuun osallistujat marssivat kaupungin keskustan halki kantaen sotaa arvostelevia kylttejä.

Mielenosoitusta valvoi kymmeniä poliiseja. Tapahtuma sujui ilman väkivaltaa. Järjestäjien mukaan paikalla oli jopa 10 000 mielenosoittajaa, mutta poliisi arvioi määrän olleen lähempänä paria tuhatta.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 24.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.