EU porhaltanut Yhdysvaltojen ohi koronarokotuksissa

EU-maiden johtajat juhlivat lauantaina sitä, että unionin koronarokotusohjelma on tavoittanut isomman osuuden väestöstä kuin rokotusten alkuvaiheessa etulinjaan kaahanneessa Yhdysvalloissa.

Euroopan unionin sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton kertoi Twitterissä EU:n menneen Yhdysvaltain ohi vähintään yhden rokoteannoksen saaneiden osalta. Breton siteeraa tviitissään Our World in Data -tilastosivustoa.

Saman sivuston tietoihin viittaa myös Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune, jonka mukaan EU on antanut ainakin yhden annoksen jo 55,5 prosentille asukkaistaan. Yhdysvalloissa vastaava suhdeluku on 55,4 prosenttia.

EU:n koronarokotestrategiaa kritisoitiin laajalti vielä vuoden alussa, jolloin se laahasi Britannian ja Yhdysvaltain perässä. Syynä rokotusohjelman hitaaseen käynnistymiseen oli pula rokotteista.

10:22
Lapsettomuutta ja syöpäriski? Ylilääkäri kommentoi viittä myyttiä koronarokotteesta

Breton painotti EU:n menneen nyt kuitenkin Yhdysvaltain edelle "auki pysyen" ja vieden puolet rokotetuotannosta yli sataan maahan.

Rokoteohjelman alkukankeuden pahimpien hetkien keskellä helmikuussa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myönsi unionin tekemät virheet. Samalla hän kuitenkin vakuutti, ettei pandemian vastainen taistelu ole "pikajuoksu, vaan maraton".

Suomen väestöstä koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,53 miljoonaa ihmistä eli 63,7 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 27,1 prosenttia.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja