Ensimmäinen rokoteannos ei ole vapaalippu normaaliin elämään: Koronatartunnat kasvavat ja asiantuntijat muistuttavat suojan kasvavan vähitellen

Rokotettujen keskuudessa on nähty nousua koronatartunnoissa esimerkiksi Britanniassa. Tutkijat muistuttavat, että rokotteen antama suoja ei ole kattava heti ensimmäisen annoksen jälkeen ja että rajoituksia on noudatettava.

Koronarokotteen saaminen voi johtaa vääränlaiseen turvallisuudentunteeseen ja tartunnan saamiseen, selviää lääketieteen aikauslehti BMJ:n julkaisemasta artikkelista. Jutun mukaan esimerkiksi Britanniassa on huomattu huomattavaa nousua yli 70-vuotiaiden koronatartunnoissa heti sen jälkeen, kun kyseiset henkilöt olivat saaneet rokotteen tautia vastaan.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös israelilaisesta tutkimuksesta.

Tartunnat eivät ole suuri yllätys, sillä esimerkiksi rokotetuista yli 80-vuotiaista briteistä jopa 41 prosenttia oli tavannut lähipiirinsä ulkopuolisia ihmisiä sisätiloissa kolmen viikon sisällä rokotuksen saamisesta. Samalla he ovat rikkoneet sulkutilaan liittyviä määräyksiä. Tiedot käyvät ilmi Britannian tilastokeskuksen kyselystä.

Tutkimusyhtiö YouGovin joulukuussa Britanniassa tekemän kyselyn mukaan 29 prosenttia ihmisistä aikoi noudattaa pandemiaan liittyviä sääntöjä ja rajoituksia löysemmin rokotteen saamisen jälkeen. 

– Tutkimusten perusteella on perusteltua väittää, että ihmisten tarkkaavaisuus herpaantuu sen jälkeen, kun he ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen, sanoo terveyspsykologian professori James Rubin lontoolaisesta King’s Collegesta.

Suoja kasvaa vähitellen

Asiantuntijoiden mielestä viranomaisten pitäisi viestittää tehokkaammin kansalaisille, että rokote ei anna välittömästi suojaa Covid-19-tautia vastaan. Rokotuksen jälkeisestä varovaisuudesta ja esimerkiksi etäisyyksien pitämisestä on huomauttanut Twitterissä muun muassa THL:n tutkimusprofessori Markku Peltonen

THL:n mukaan sekä mRNA- että adenovirusvektorirokotteiden teho nousee 80-95 prosenttiin toisen rokoteannoksen jälkeen. Suojateho mRNA-rokotteissa on ollut noin 50 prosenttia kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja lähes 90 prosenttia juuri ennen toisen annoksen antamista.

Adenovirusvektorirokotteen suojateho hieman hitaammin. Kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta suojateho laboratoriovarmistettua tautia vastaan on jo merkittävä, ja se lisääntyy 12 viikkoon mennessä 60-70 prosenttiin. 

Lue myös:

    Uusimmat