EU:n ulkoministerit ilmaisivat solidaarisuuttaan Ranskalle sukellusvenejupakassa

Ministerit kokoustivat YK:n yleiskokouksen kulisseissa New Yorkissa ja keskustelivat hiljattain julkistetusta puolustusliittoumasta.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin mukaan EU:n ulkoministerit ovat ilmaisseet solidaarisuuttaan Ranskalle, joka suuttui menetettyään sopimuksen sukellusveneistä Australian kanssa.

Jupakka sai alkunsa, kun Australia, Yhdysvallat ja Britannia julkistivat viime viikolla salassa neuvotellun Aukus-puolustusliittouman. Osana sitä Australia perui Ranskan kanssa sovitun sukellusvenekaupan ja ilmoitti rakentavansa Yhdysvaltojen avulla ydinsukellusveneitä.

Toimittajille asiaa kommentoinut Borrell sanoi myös, että ilmoitus on ristiriidassa aikomuksiin laajemmasta yhteistyöstä EU:n kanssa Intian valtameren ja Tyynenmeren alueella.

EU:n ulkoministerit kokoustivat YK:n yleiskokouksen kulisseissa New Yorkissa ja keskustelivat hiljattain julkistetusta puolustusliittoumasta.

Saksan eurooppaministeri Michael Roth sanoi Ranskan ja Yhdysvaltojen kiistan olleen "herätys meille kaikille" siitä, kuinka usein eripuraisen EU:n olisi tärkeää yhdistyä ulko- ja turvallisuuspolitiikan äärellä.

EU-komissio kertoo harkitsevansa, vaikuttaako diplomaattinen kiista EU:n ja Yhdysvaltojen tuoreen kauppa- ja teknologianeuvoston kokoontumiseen Pittsburghissa ensi viikolla.

– Arvioimme vaikutusta, joka AUKUS-ilmoituksella voi olla, EU-komission tiedottaja Eric Mamer sanoi tiistaina.

Tapaamisessa on määrä keskustella kauppayhteistyöstä ja suurten teknologiayritysten sääntelystä.

Nimetön EU-diplomaatti sanoi Ranskan väläyttäneen ajatusta tapaamisen lykkäämisestä, mutta Baltian maat ovat vastustaneet ajatusta.

Von der Leyen: Tässä on paljon avoimia kysymyksiä

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen asettui maanantaina Ranskan tueksi sukellusvenejupakassa. Von der Leyenin mielestä Australia, Yhdysvallat ja Britannia ovat kohdelleet Ranskaa kaltoin.

– Tässä on paljon avoimia kysymyksiä, joihin tarvitaan vastaus. Yhtä jäsenmaistamme on kohdeltu tavalla, jota ei voi hyväksyä, von der Leyen sanoi CNN:lle ensimmäisessä julkisessa kommentissaan kiistaan liittyen.

Ranska on reagoinut voimakkaasti tapahtuneeseen. Ranska kutsui kotiin suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta. Sunnuntaina selvisi myös, että Ranska perui tälle viikolla suunnitellun puolustusministerien tapaamisen Britannian kanssa.

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin on tarkoitus keskustella tilanteesta lähipäivinä.

Lue myös:

    Uusimmat