Mainos

EU:n perustuslaista saatiin sopu

EU-johtajat ovat päässeet sopimukseen unionin perustuslaista. Päätös komission puheenjohtajasta lykätään myöhempään ajankohtaan.

EU:n johtajat ovat saavuttaneet sovun uudesta perustuslaista. Johtajat ovat luonnehtineet sopimusta mm. historialliseksi ja voitoksi koko Euroopalle. Suomen pääministerin Matti Vanhasen mukaan lopputulos on "tyydyttävä ja hyväksyttävä".

-Kaikissa Suomen erityistavoitteissa eli kauppapolitiikassa, maatalouden tuissa sekä harvaan asuttujen alueiden osalta onnistuttiin. Olemme saaneet hyvän, uuden perustuslain ja nyt alkaa ratifiointikierros, Vanhanen sanoi.

Diplomaattien mukaan 25 maan johtajat juhlivat sopimusta nauttimalla shampanjaa.

Äänestyskiista ratkesi isojen eduksi

Kiihkein kädenvääntö koski eilen jäsenmaiden välisiä äänestyssääntöjä. Tässä kiistassa myös Suomi joutui taipumaan.

Uuden perustuslain mukaan määräenemmistöpäätös syntyy, kun sitä tukee vähintään 55 prosenttia jäsenmaista ja 65 prosenttia väestöstä.

Pienet maat, mukaanlukien Suomi, vastustivat mallia, koska ne katsoivat sen suosivan liiaksi suuria jäsenmaita.

Komissiolle etsitään yhä puheenjohtajaa

EU-johtajat eivät onnistuneet löytämään sopua komission uudesta puheenjohtajasta. Irlannin pääministerin Bertie Ahernin mukaan ratkaisu pyritään saamaan kuun loppuun mennessä, ennen Hollannin puheenjohtajakautta.

Samalla Ahern ilmoitti sekä Belgian pääministerin Guy Verhofstadtin että EU-komissaari Chris Pattenin vetäytyneen kisasta.

Ahern kertoi, ettei puheenjohtajavalinnasta keskusteltu perjantain aikana kertaakaan. Ainoa keskustelu käytiin torstai-iltana, jolloin ilmeni, ettei millään puheenjohtajaehdokkaalla ollut määräenemmistöä takanaan.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

(Kymmenen uutiset 18.06.2004)

EU:n johtajat pääsivät sopuun unionin perustuslaista. Pienet ja suuret maat ovat entistä enemmän vastakkaisissa leireissä.

(Kymmenen uutiset 18.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.