EU:n oikeusjärjestelmät esillä Internetissä

Euroopan unionin jäsenmaiden oikeusjärjestelmiin voi tutustua Internetissä.

Siviili- ja kauppaoikeuden alalla toimiva Euroopan oikeudellinen verkosto on avannut Internet-sivut, joilla on tietoa EU:n jäsenvaltioiden oikeusjärjestelmistä yhdellätoista eri kielellä.

Sivuilla kerrotaan asian vireillepanosta tuomioistuimessa, oikeusavusta ja oikeuslaitoksesta eri EU-maissa. Jatkossa sivuille tulee lisäksi tietoa muun muassa avioerosta, lapsen huollosta sekä konkurssimenettelystä kussakin EU-maassa. Sivuilla voi valita maan ja halutun kielen. Esimerkiksi oikeusavun hakemisesta Suomessa voi lukea muun muassa kreikaksi tai portugaliksi.

Sivustoa ylläpitää Euroopan komissio, ja sitä päivitetään yhteistyössä EU:n jäsenvaltioiden kanssa.

Tavoitteena helpottaa riita-asioiden hoitoa

Euroopan siviilioikeudellinen verkosto sai alkunsa vuonna 1999 Tampereella pidetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Verkosto koostuu kansallisista viranomaisista ja sen tavoitteena on helpottaa valtioiden rajat ylittävien riita-asioiden hoitamista EU-alueella.

Verkoston sivuilla esitetään yleistietoa eri oikeusjärjestelmistä siviili- ja kauppaoikeuden alalla. Sivuilla ei pyritä vastaamaan yksittäisiin käytännön kysymyksiin eikä antamaan oikeudellisia neuvoja yksittäisiin tilanteisiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat