Mainos

EU:n komissio päätti Tuko-kaupasta

EU:n komissio on päättänyt, että Keskon tulee myydä Tukon päivittäistavarakauppatoiminnot tehokkaan kilpailun palauttamiseksi. Komission päätöksessä ei oteta suoraan kantaa Keskon parin viikon takaiseen järjestelyyn, jossa se myi Anttilaa lukuunottamatta Tukon päivittäistavarakaupan osat.

Komissio edellyttää myös riippumattoman uskotun miehen nimittämistä. Hän valvoo, että komission määräystä noudatetaan tarkasti ja että ostajalla on riittävät taidot ja voimavarat takaamaan sen, että myyty toiminta muodostaa tehokkaan kilpailijan Suomen päivittäistavaramarkkinoille.

Kesko on jo joutunut purkamaan viime keväänä tekemäänsä Tuko-kauppaa, koska komission mielestä se olisi synnyttänyt määräävän markkina-aseman Suomen vähittäiskauppaan.

Pari viikkoa sitten Kesko ilmoitti myyvänsä Tukon päivittäistavarakaupan Anttiloita lukuunottamatta suomalaiselle ostajaryhmälle. Kauppaketju Suomen Spar meni Sentralle, hankinta-, tukku- ja logistiikkayhtiöt Wihurille, Heinon Tukulle, Sentralle ja Stockmanille ja laaja joukko kiinteistöjä vakuutusyhtiöiden muodostamalle kiinteistöyhtiölle.

Kesko voi pitää Anttilat, jos markkinaosuus ei nouse

Keskon mukaan se voi pitää Anttilat, jos K-ryhmän markkinaosuus ei päivittäistavarakaupassa kasva. Kesko pyrkii pääjohtaja Eero Kinnusen mukaan mahdollisimman pian saamaan vahvistuksen sille, että helmikuun alussa toteutettu Tuko-järjestely voi EU-komission puolesta toteutua.

K-ryhmän markkinaosuus päivittäistavarakaupassa on Keskon laskelmien mukaan noin 40 prosenttia. Anttiloiden yhteydessä oleva päivittäistavaroiden myynti toisi siihen arviolta parin prosentin lisäyksen.

Kesko on jo saattanut komission tietoon ehdotuksensa komission vaatimasta riippumattomasta uskotusta miehestä. Kinnusen mukaan hän edustaa kansainvälistä tilintarkastus- ja pankkiiritoimistoa.

Komissiolla halu joustaa Tuko-ratkaisussa

EU:n komissio korosti haluaan toimia joustavasti Keskon Tuko-kauppaa koskevassa kysymyksessä. EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari, belgialainen Karl van Miert huomautti, ettei asiaa haluta tehdä Keskolle vaikeammaksi kuin se jo nyt on.

Komission päätöksen tarkoituksena on van Miertin mukaan varmistaa, että Tukon ostaja on todellinen kilpailija Suomen päivittäistavaramarkkinoilla. Sillä pitää olla riittävä rahoituspohja ja muut edellytykset kunnossa.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.