EU:n komissio: Italian paikattava taloutensa

Italian julkisen talouden alijäämä on jo kahden vuoden ajan ylittänyt hyväksytyn rajan.

EU:n komissio vaatii Italiaa pistämään taloutensa ja liiallisen alijäämänsä kuriin kahdessa vuodessa. Italian tulisi samalla karsia myös velkataakkaansa.

Talouskomissaari Joaquin Almunia muistutti Brysselissä, että Italian julkisen talouden alijäämä on jo kahden vuoden ajan ylittänyt hyväksytyn rajan, joka EU:n kasvu- ja vakaussopimuksessa on asetettu kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

-Viimeiset tilastotiedot antavat aiheen olettaa, että alijäämä on kipuamassa tänä vuonna yli neljään prosenttiin. Samaan aikaan julkisen talouden velka on noin 107 prosenttia bkt:sta, kun sopimuksen mukainen yläraja on 60 prosentissa, Almunia jatkoi.

Vakaussopimuksen mukaan talouskuriaan liikaa höllänneen maan pitäisi tehdä näkyviä korjauksia vuodessa. Italian kohdalla aikataulua halutaan kuitenkin venyttää kahteen vuoteen, koska maan tämänhetkiset talousnäkymät ovat heikot.

Almunia arvioi, että riittävin korjauksin Italia voi viedä alijäämänsä alle neljään prosenttiin ensi vuonna ja alle kolmeen prosenttiin bkt:sta vuonna 2007.

EU:n jäsenmaiden valtiovarainministerit käsittelevät komission esitystä 12. heinäkuuta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat