EU:n kemikaalilaki sai lobbarit liikkeelle

MTV:n uutisten selvityksen mukaan ahkerin vaikuttaja on ollut teollisuus, joka pelkää lain kustannuksia. Kuluttaja- ja ympäristöjärjestöt taas epäilevät, ettei laista tule riittävän tiukkaa.

Euroopassa käytetään 100 000 erilaista kemikaalia. Uudella, valmisteilla olevalla lainsäädännöllä pyritään varmistamaan, että niistä ei ole haittaa ihmisten terveydelle tai ympäristölle.

Merkittävä lakipaketti on saanut lobbarit liikkeelle. Suomalaisista mepeistä reilusti yli puolet arvioi, että lobbausta on ollut tavallista enemmän. Joidenkin mielestä jopa poikkeuksellisen paljon.

Ahkerinta lobbaaja kysyttäessä teollisuus nousee esiin lähes jokaisessa vastauksessa. Viisi suomalaismeppiä toteaa sen merkittävimmäksi lobbaajaksi. Lisäksi kuusi edustajaa nimeää teollisuuden ykkössijalle, ja nostaa rinnalle ympäristö- tai kuluttajajärjestöt. Vain kolme meppiä pitää ympäristö- tai kuluttajajärjestöjä vahvimpana lobbarina.

Kemianteollisuus on selvästi saamassa näkemyksiään läpi parlamentin kannanottoon tulevasta lakitekstistä. Osa mepeistä on sitä mieltä, että tämä ei ole pahasta. Heidän joukossaan on muun muassa europarlamentin konservatiiviryhmään kuuluva Eija-Riitta Korhola.

- Tärkeintä on se, että me löydämme tasapainon turvallisuuden ja sitten sen välillä, että ihmisillä on työpaikkoja.

Osa europarlamentaarikoista taas on harmissaan muutoksista, joita teollisuus on saamassa läpi alkuperäiseen esitykseen. Heihin kuuluu myös vihreiden Satu Hassi.

- Niitä kemikaaleja, joita testataan, on vähemmän. Läheskään kaikkia kuluttajatuotteissa käytettäviä kemikaaleja ei testata, vaan vain ne, jotka ennestään tiedetään suurella todennäköisyydellä vaarallisiksi.

Jyrkästi eri mieltä europarlamentaarikkojen kesken ollaan myös siitä, onko kaikilla tahoilla yhtä hyvät mahdollisuudet lobaukseen.

- Ratkaisevinta tässä on, että ympäristö- ja kuluttajajärjestöillä ei ole varaa palkata niin suurta määrää lobbareita, että he ehtisivät kiertää moneen kertaan tapaamassa kaikki mepit. Niillä ei myöskään ole varaa järjestää harva se viikko aamiaisia, lounaita tai illallisia, joissa korostetaan järjestöjen näkemystä, Hassi sanoo.

- Minä olen kyllä sitä mieltä, että ympäristöjärjestöillä näyttää olevan erittäin paljon rahaa ja resursseja. Ja kyllä ne voivat tarvittaessa vaikka antaa työvoimaa toimistoon. Ei minusta koskaan ole näyttänyt siltä, että teollisuus olisi vahvemmilla, toteaa puolestaan Korhola.

Euroopan parlamentti äänestää lakipaketista ensimmäisen kerran ensi viikolla. Sen jälkeen jäsenmaat ottavat kantaa ja asia palaa vielä parlamenttiin. Valmiiksi EU:n uusi kemikaalilaki saadaan aikaisintaan ensi vuonna. Sen valmistuttua EU:n kemikaalivirasto avaa ovensa Helsingissä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat