EU:n ja Kanadan kauppasopuun aikalisä – Belgian taivuttelu jatkuu

EU-maat ottavat Kanadan kanssa neuvotellun vapaakauppasopimuksen hyväksymisessä aikalisän.

Kauppaministerien oli tarkoitus päättää tänään sopimuksen hyväksymisestä, mutta Belgian alueparlamentin vastustus esti sovun.  
Belgia yritetään taivutella sopimuksen taakse lähipäivien aikana.

Tavoitteena on yhä allekirjoittaa sopimus Kanadan kanssa ensi viikolla.  

Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan ratkaisun pitää löytyä lähipäivinä, jotta Kanada saa tiedon siitä, onko maan pääministerin syytä lentää Brysseliin allekirjoittamaan sopimusta.

Malmströmin mukaan sopimuksen herättämiä epäilyksiä ja huolia yritetään hälventää julistuksella, joka toimii apuna sopimuksen tulkinnassa. Komissaarin mukaan julkistuksella on oikeudellista painoarvoa.

Mikä CETA-sopimus?
  • Kanadan ja Euroopan unionin välinen vapaakauppasopimus (CETA) pyritään saamaan voimaan ensi vuoden alusta.  
  • Euroopan unioni ja Kanada sopivat jo lokakuussa 2013 vapaakauppasopimuksen solmimisesta, neljä vuotta kestäneiden neuvotteluiden jälkeen. Sen jälkeen sopimuksen sisältöä on yhä viimeistelty.  
  • Vapaakauppasopimuksen odotetaan laskevan vientiyritysten kustannuksia ja synnyttävän talouskasvua sekä työpaikkoja.  
  • Yritysten kustannukset laskevat, kun tuontitulleja poistuu ja sääntely yhdenmukaistuu. Eurooppalaiset yritykset pääsevät myös kilpailemaan maan julkisista hankinnoista.  
  • Sopimusta kritisoineet kansalaisjärjestöt pelkäävät, että sopimus heikentää työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksia. Myös investointisuoja ja riitojenratkaisu on herättänyt arvostelua.   
  • Kanada-sopimusta on pidetty todennäköisenä mallina, kun Britannia neuvottelee tulevaa kauppasuhdettaan EU:n kanssa. Sen on arvioitu tukevan myös Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppaneuvotteluita.  


Lue myös:

    Uusimmat