EU:n energiaministerit hätäkokoukseen – kirjeenvaihtaja uskoo sopuun kaasun vähentämisestä, vaikka "solidaarisuus on hävinnyt täysin"

Kirjeenvaihtaja uskoo EU-maiden sopuun kaasun vähentämisestä, vaikka"solidaarisuus on hävinnyt täysin" 3:12
Katso kooste aamun uutisista: Kirjeenvaihtaja ennakoi EU-maiden neuvotteluja kaasun vähentämisestä

EU-maiden energiaministerit kokoontuvat tänään hätäkokoukseen Brysseliin kaasuongelman takia.

EU-maissa uskotaan Venäjän säännöstelevän kaasua vastineena EU:n asettamille pakotteille. Komissio ehdotti viime viikolla jäsenmaita säästämään kaasun normaalikäytöstä 15 prosenttia, mutta osa maista on vastustanut tätä.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola uskoo EU-maiden pääsevän tavoitteeseen.

– Edellisessä energiakriisissä Eurooppa onnistui periaatteessa säästämään noin 15 prosenttia silloisilla öljynsäästötoimilla. Nytkin on laskettu, että se olisi teoriassa mahdollista, Piuhola sanoo.

– Nyt on monenlaisia poikkeuksia suunnitteilla. EU-suurlähettiläät olivat viime yönä koolla, ja on hiottu jonkunlaista kompromissia, jossa jotkut maat saisivat helpotuksia tähän 15 prosentin säästötavoitteeseen, hän jatkaa.

Maiden tarpeet vaihtelevat. Esimerkiksi saarivaltioilla Maltalla ja Irlannilla ei ole kaasuputkiyhteyttä mantereeseen. Espanja ja Portugali taas tarvitsevat paljon kaasua kuivuuden takia, Piuhola sanoo.

”Solidaarisuus hävinnyt täysin”

Komissio vetosi voimakkaasti EU-maiden keskinäiseen solidaarisuuteen, mutta Piuholan mukaan se on hävinnyt Unkarin mukana.

– Jos ajatellaan pakotteita, että käytettäisiin kaasua pakotteena Venäjää vastaan, siihen EU tuskin koskaan pääsee, koska esimerkiksi Unkari on täysin riippuvainen venäläisestä kaasusta ja sen takia tämä solidaarisuus on kyllä täysin hävinnyt, Piuhola sanoo.

Unkarin ulkoministeri kävi viikonloppuna neuvottelemassa Venäjällä uusista kaasutoimituksista Unkarille. Unkari saa jo 85 prosenttia kaasustaan Venäjältä.

Suomelle tuskin uusia vaatimuksia

Suomi on viime vuosina jopa puolittanut kaasun kuluksensa markkinaehtoisesti. Suomen seuraava tehtävä on auttaa naapurimaita, kuten Viroa.

– Suomi voi solidaarisuudesta yrittää energiansäästötoimia vielä omalta osaltaan jatkaa. Tärkeintä on kuitenkin, että naapurimaita tarvittaessa autetaan, Piuhola arvioi.

– Suomihan on kaasuputkiyhteydessä Viron kanssa ja näin Viron kanssa voidaan puolin ja toisin kaasua siirtää jommallekummalle, kumpi sitä esimerkiksi talvella tarvitsee, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat