EU-maiden ulkoministerit: Turkin pidettävä kiinni pakolaissopimuksesta

Pystyykö Kreikka pitämään rajansa turvattuna Turkin päästettyä pakolaiset rajansa yli – MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi paikan päältä 8:57
Pystyykö Kreikka pitämään rajansa turvattuna Turkin päästettyä pakolaiset rajansa yli?

EU-maiden ulkoministerit saavuttivat perjantaina yksimielisyyden päätöslauselmasta, jolla otetaan kantaa Syyrian ja Turkin tilanteeseen.

Siinä muun muassa linjataan, että vuonna 2016 solmitusta EU:n ja Turkin välisestä pakolaissopimuksesta on edelleen pidettävä kiinni.

Pakolaissopu on horjunut, sillä Kreikan ja Turkin rajalle on saapunut tuhansia ihmisiä sen jälkeen, kun Turkki ilmoitti viime viikonloppuna avaavansa rajan. Taustalla oli tilanteen kärjistyminen Syyrian Idlibissä, jossa viime viikolla kuoli Turkin sotilaita Syyrian hallinnon tekemässä iskussa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) korosti, että vuoropuhelun ja yhteydenpidon jatkaminen Turkin kanssa on tärkeää. Hän huomautti, että viime kuukausina yhteydenpito on ollut varautunutta muun muassa sen vuoksi, että Turkki käynnisti viime syksynä hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdienemmistöisille alueille.
– Tilanne on siinä mielessä muuttunut, että nähdään tärkeänä pitää tätä poliittista yhteydenpitoa ja suoria keskustelusuhteita. Varmaan tämäkin muutos Turkkia jonkin verran tyydyttää, Haavisto sanoo STT:lle.

Ulkoministerikokouksen päätöslauselman teksti on monin osin samaa kuin mihin aiemmin tällä viikolla pidetyssä sisäministerikokouksessa päädyttiin. Sisäministerien kokouksesta lähetettiin selvä viesti Turkille siitä, että EU-maat torjuvat Turkin pyrkimykset painostaa EU:ta pakolaisten ja siirtolaisten avulla.

Aiemmin sovittua tukea vielä maksamatta

Uudesta taloudellisesta tuesta Turkille ulkoministerit eivät sopineet, mutta Haavisto arvioi, että EU voisi nopeuttaa maksuliikennettä aiemmin sovitun taloudellisen tuen osalta.

Pakolaissopimuksen yhteydessä EU lupasi Turkille yhteensä kuuden miljardin tuen pakolaistilanteen helpottamiseksi. Haavisto muistutti, että tuota summaa ei ole vielä kokonaisuudessaan käytetty.

EU-komission mukaan tähän mennessä tuesta on maksettu 3,2 miljardia euroa. Sopimuksia on tehty yhteensä 4,7 miljardin euron edestä.

Tuki ohjataan suurilta osin suoraan järjestöille, jotka työskentelevät pakolaisten parissa. Rahalla tuetaan ihmisten jokapäiväisiä tarpeita ja mahdollistetaan esimerkiksi koulunkäyntiä pakolaislapsille.

Tilanne Idlibissä suhteellisen rauhallinen

Tilanne Syyriassa Idlibin maakunnassa oli perjantaina suhteellisen rauhallinen pian tulitauon alettua, kertoi sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Tulitauko alkoi perjantain vastaisena yönä.
Idlib on viimeinen kapinallisten hallussa oleva merkittävä alue Syyriassa. Turkki on tukenut Syyriassa kapinallisia ja Venäjä taas Syyrian hallituksen joukkoja.

Järjestön mukaan Venäjän ja Syyrian ilmaiskut olivat tauonneet. Syyrian hallituksen joukot olivat kuitenkin käyttäneet tykistötulta kapinallisryhmiä vastaan osissa Aleppoa ja Hamaa, järjestö kertoi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin sopivat tulitauosta torstaisessa tapaamisessaan Moskovassa. Erdogan tosin varasi Turkille oikeuden iskeä takaisin Syyrian hallinnon joukkoja vastaan, jos Turkin sotilaita vastaan hyökätään.

Lue myös:

    Uusimmat