EU-maat kokoontuvat päättämään yhteisestä linjasta Kiinasta saapuvien matkustajien koronatestaukseen

Krista Kiuru kertoo Suomen suhtautumisesta kiinalaisturisteihin koronan keskellä 10:50
Katso myös: Krista Kiuru kertoo Suomen suhtautumisesta kiinalaisturisteihin koronan keskellä.

EU:ssa pelätään, että Kiinasta matkustavat voisivat tuoda mukanaan uusia koronamuunnoksia, jotka kiertäisivät nykyisten rokotusten antamaa suojaa.

EU:ssa kokoonnutaan tänään päättämään yhteisestä linjasta Kiinasta tulevien matkustajien koronatestaukseen.

EU:n puheenjohtajamaa Ruotsi on käynnistänyt EU:n kriisinhallintamekanismin, jonka avulla koordinoidaan EU-maiden yhteisiä poliittisia linjauksia kriisitilanteissa.

Kiinassa koronatartuntojen määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun maa purki tiukat koronarajoituksensa joulukuussa. Nyt EU:ssa pelätään, että Kiinasta saapuvat matkustavat voisivat tuoda mukanaan uusia muunnoksia, jotka kiertäisivät nykyisten rokotusten antamaa suojaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:lta puuttuvat tuoreet tiedot Kiinan koronatilanteesta yli viikon ajalta, kertoo uutistoimisto AFP.

Valtaosa EU-maista kannattaa testausta

Euroopan komissio kertoi tiistaina, että ylivoimainen enemmistö EU:n jäsenmaista haluaa, että Kiinasta tuleville matkustajille tehtäisiin koronatesti ennen heidän lähtöään Kiinasta.

AFP:n mukaan asiasta päästiin yhteisymmärrykseen Brysselissä tiistaina pidetyssä terveysministeriöiden virkamiesten kokouksessa.

Muun muassa Australia, Kanada, Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat päättäneet kiristää maahantulovaatimuksiaan Kiinan heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

Kiina on esittänyt vastalauseen rajoitusten tiukentamisesta.

EU on tarjoutunut lahjoittamaan Kiinalle koronarokotteita, ja tiistaina Euroopan komissio totesi, että tarjous on yhä voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat