Mainos

EU-maat erimielisiä Lähi-idän tulitauosta

EU:n ulkoministerit ovat kokoontuneet tänään Suomen johdolla käsittelemään kiristynyttä Lähi-idän tilannetta. Kokouksessa laadittiin päätöslauselmaluonnos, jossa vaaditaan välitöntä tulitaukoa Libanoniin. Britannia on kuitenkin ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä luonnosta sellaisenaan.

Euroopan unionin ulkoministerit ovat todennäköisesti vaatimassa välitöntä tulitaukoa Libanoniin, ilmenee uutistoimisto Reutersin käsiinsä saamasta julkilausumaluonnoksesta.

Ministerit keskustelevat parhaillaan Brysselissä Lähi-idän kärjistyneestä tilanteesta puheenjohtajamaa Suomen johdolla..

Luonnoksen mukaan kansainvälisiä humanitaarisia lakeja on rikottu, koska välttämättömiä varotoimia siviiliuhrien välttämiseksi on laiminlyöty.

Mielipiteet tulitauon vaatimisesta ovat jakaneet 25 jäsenvaltiota. Esillä oleva luonnos viittaisi siihen, että EU on ottamassa Lähi-idän kriisiin selvästi Yhdysvaltoja tiukemman kannan. Yhdysvallat on tukenut Israelia, eikä ole vaatinut välitöntä tulitaukoa.

Britannia luonnosta vastaan

Britannia on ilmoittanut, että se pidättäytyy hyväksymästä EU:n julkilausumaluonnosta, joka koskee Israelin ja Libanonin tulitaukoa.

Nimettömänä pysyttelevän brittiviranomaisen mukaan maa vaatii , että useita luonnoksen kohtia muutetaan ennen kuin päätöslauselma hyväksytään.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman, nimettömänä puhuneen brittiviranomaisen mukaan lauselman hyväksymiseen ei ole tällä erää mitään mahdollisuuksia.

Lue lisää Lähi-idän kriisin taustoista osoitteessa www.mtv3.fi/israel

Diplomaattilähteiden mukaan myös Saksa, Tshekki ja Puola vaativat muutoksia julkilausuman sanamuotoihin.

Kokous koolle Suomen kutsusta

Ulkoministerien kokouksen kutsui koolle EU:n puheenjohtajamaa Suomi. Kiireellisen tapaamisen tarkoituksena on vahvistaa Euroopan unionin sitoutumista Lähi-idän ongelmien ratkaisupyrkimyksiin.

Esillä on myös suunnitteilla oleva YK:n kansainvälisten rauhanturvajoukkojen operaatio ja EU-maiden rooli siinä.

Kokouksen puheenjohtajana toimii ulkoministeri Erkki Tuomioja. Suomesta kokoukseen osallistuu myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki.

Elokuussa EU:n ministeritason kokoukset ovat harvinaisia, sillä tavallisesti kuukausi on pyhitetty kesälomille.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.