EU lupaa: Britanniaa ei rangaista eroneuvotteluissa

Euroopan unioni ei halua rangaista Britanniaa eroneuvotteluissa, sanoo EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

"Rusinat pullasta -ratkaisuun ei pidä suostua" 

Keskustelu Britannian tulevasta EU-erosta on jatkunut myös kotimaisten poliitikkojen keskuudessa. Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen esittää, että Eurooppa-neuvoston olisi tehtävä päätös EU:n sisäisten yt-neuvottelujen aloittamisesta samalla, kun EU keväällä ottaa vastaan Britannian virallisen erohakemuksen. 

Britannian jääminen sisämarkkinoiden ulkopuolelle tarkoittaa yhden suuren nettomaksajan poistumista, ja säästöjä on haettava myös organisaatiota keventämällä, sanoo Vanhanen tiedotteessaan.  

– Suurimmat säästöt esimerkiksi nettosaajien alue- ja rakennetukiin lienee viisainta tehdä seuraavasta seitsemän vuoden rahoituskehyksestä päätettäessä. 

Vanhasen mielestä myös Euroopan parlamenttia on kevennettävä. Yksinkertaisinta olisi jättää 73 brittimepeiltä vapautuvaa paikkaa täyttämättä. 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan arvioi blogissaan, että Britannian lähtökohta vapaakauppa-alueesta tarkoittaa käytännössä sitä, että britit haluavat pääsyn sisämarkkinoille ilman EU:n jäsenyyteen kuuluvia velvoitteita tai jäsenmaksuja. 

Rinteen mielestä EU:n ei pidä suostua brittien tavoittelemaan rusinat pullasta -ratkaisuun. Suomen kannan EU:n sisällä on syytä olla perusvapauksia korostava, hän sanoo. 

Myönteistä Mayn puheessa oli Rinteen mielestä se, että Britannia haluaa tulevaisuudessakin tiivistä turvallisuuspoliittista yhteistyötä EU:n kanssa.

EU-komissio on pysynyt hiljaa omista neuvottelutavoitteistaan, koska se odottaa Britannian ensin käynnistävän virallisen eroprosessin. Juncker oli lyhytsanainen myös keskiviikkona, kun toimittajat kysyivät hänen arviotaan Britannian edellisenä päivänä kuultuihin neuvotteluasemiin.

– Me emme ole vihamielisiä, vaan haluamme reilun sopimuksen Britannialle, mutta myös Euroopan unionille, Juncker sanoi.

Britannian pääministerin Theresa Mayn tiistainen brexit-puhe vahvisti kuvaa siitä, että Britannia todella irtautuu unionista. Britannia lähtee EU:n sisämarkkinoilta ja haluaa itse tehdä päätökset maahanmuuton rajoittamisesta. Maa pyrkii solmimaan EU:n kanssa kauppasopimuksen, joka antaa sille mahdollisimman vapaan pääsyn sisämarkkinoille. Junckerin mielestä linjaukset toivat selvyyttä Britannian tavoitteisiin. 

Rakentava ote saa kiitosta 

Pääministeri Mayn tapa korostaa puheessaan EU:n yhtenäisyyttä saa kiitosta EU-pöydissä. Britannian esimerkin on pelätty laukaisevan lähtöpohdintoja myös muissa maissa, varsinkin jos Britannia lähtisi ovet paukkuen.

Puheessaan May totesi, että vahva EU on myös Britannian etu. EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) arvioi, että tämä oli samalla vastaus Yhdysvaltain pian virkaan astuvalle presidentille Donald Trumpille, joka on maalaillut uhkakuvia EU:n hajoamisesta.

Trump totesi lehtihaastattelussa tällä viikolla, että hän uskoo muiden EU-maiden seuraavan Britannian esimerkkiä ja lähtevän unionista. Trumpin kaavailema EU-suurlähettiläs on puolestaan tokaissut, että houkutteleva kauppasopimus Yhdysvaltain ja Britannian välillä voisi houkutella muitakin irtautumaan.

Kataisen mielestä puheet aiheuttavat epävakautta.

– Puheet ovat hyvin erikoisia. Ne voi ehkä laittaa sen piikkiin, että puhujat eivät ymmärrä, mutta on sekin huolestuttavaa, Katainen sanoi suomalaistoimittajille Ranskan Strasbourgissa.

Asiantuntija: Näin tiukanlinjan brexit vaikuttaa Suomeen 2:25

Lue myös:

    Uusimmat