Sipilä Mayn brexit-puheesta: Suomikin sai keskeisen viestin – Orpo toivoo yhteistä brexit-kantaa

Britannian pääministerin Theresa Mayn puhe ei sisältänyt suuria yllätyksiä, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) blogissaan. 

Sipilän mukaan Suomen kannalta keskeistä puheessa oli, että May ilmaisi Britannian valmiuden edistää ja ylläpitää maansa ja EU:n välisiä kauppasuhteita.

Sipilä korostaa, että maa on Suomelle tärkeä kauppakumppani, ja tiiviiden kauppasuhteiden säilyminen on todella tärkeää.

Sipilä muistuttaa Eurooppa-neuvoston hyväksyneen kesällä, että yksittäisen jäsenmaan on kyettävä sitoutumaan jokaiseen unionin neljään vapauteen, joita ovat ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus.

– Britannia ei ollut halukas hyväksymään tätä kokonaisuutta. Se valitsi toisen tien. Tämä tie johdattaa maan EU:n sisämarkkinoiden ulkopuolelle.

Sipilä pitää myönteisenä myös sitä, että May korosti Britannian pysyvän tiiviisti mukana EU:n rintamassa turvallisuuspoliittisessa yhteistyössä ja terrorismin torjunnassa.

Eroprosessin aloittamiselle voidaan tarvita parlamentin siunaus

– Britanniassa 23. kesäkuuta pidetyssä kansanäänestyksessä 52 prosenttia äänestäneistä kannatti ja 48 vastusti maan eroa EU:sta.

– Kansanäänestyksen oli luvannut edellinen pääministeri David Cameron, joka kampanjoi EU:hun jäämisen puolesta.

– Cameronin seuraaja Theresa May haluaa aloittaa eroprosessin EU:n Lissabonin-sopimuksen 50. artiklan mukaisesti maaliskuussa.

– Britannian korkein oikeus ilmoittaa sitä ennen, täytyykö Mayn hakea parlamentin suostumus eroprosessin aloittamiseksi.

– Artikla 50 määrittelee neuvottelujen enimmäiskestoksi kaksi vuotta, minkä jälkeen Britannian on erottava ilman sopimusta, elleivät kaikki jäsenmaat päätä neuvottelujen lisäajasta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) otti puheeseen kantaa Twitterissä. Orpo tviittaa, että Britannia on nyt esitellyt brexit-suunnitelmansa, ja muiden EU-jäsenmaiden on seuraavaksi löydettävä yhteinen brexit-kanta.

– Yhdistyneenä pysymme pystyssä, hajaantuneena kaadumme, Orpo kirjoittaa Twitterissä.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mielestä Mayn puhe oli selkeä ja linjakas. Se poisti epäselvyyttä ja spekulaatioita, Soini kommentoi sähköpostitse.

Soinin mukaan on tärkeää havaita, että Britannian parlamentti tekee asiasta lopulliset päätökset sen jälkeen, kun neuvottelut on käyty.

Itsevarmuus ehkä neuvottelutaktiikkaa

Brexit-linjausten itsevarma sävy voi olla osin neuvottelutaktiikkaa, arvioi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.). Mykkänen pitää hyvänä, että Mayn puhe näyttää selkiyttäneen tilannetta.

– Lähtöasetelman selkeytyminen saattaa helpottaa EU:n yhtenäisyyttä neuvotteluissa, mikä on elintärkeää, hän toteaa sähköpostitse Dubaista.

Mykkäsen mukaan britit näyttävät olevan valmiita laukaisemaan viralliset neuvottelut maaliskuussa. Hänen mielestään epäselvän välitilan pitkittyminen tuskin palvelee ketään.

Ministeri uskoo, että britit saattavat laskea pääsevänsä helpommin poliittisesti hyväksyttävään tulokseen laajan ja tiiviin vapaakauppasopimuksen sateenvarjon alla kuin pitämällä kiinni sisämarkkinasta käsitteenä.

– Laajan vapaakauppasopimuksen puitteissakin voidaan sopia useimmista meille tärkeistä asioista, jos yhteinen tahto mutkattomiin taloussuhteisiin voimistuu, kuten uskon.

Mykkänen uskoo, että esimerkiksi keskinäisten tullien poistamisesta voidaan sopia, mutta kaupan byrokratian poistavaa tulliliittoa voi olla vaikea yhdistää Britannian haluun solmia omia poikkeavia kauppasopimuksia kolmansien maiden kanssa.

Saksalta heti vastakaikua

May sanoi puheessaan toivovansa, että Britannian suhteet muihin Euroopan maihin säilyvät läheisinä ja että kauppaa voidaan käydä jatkossa mahdollisimman vapaasti. 

Toive sai vastakaikua puheen jälkeen Saksasta, sillä ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi, että myös Saksa haluaa Britannian kanssa jatkossakin mahdollisimman hyvät, läheiset ja luottavaiset suhteet. Tämän päämäärän saavuttamiseksi Saksa toivoo rakentavia neuvotteluja.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoo Twitterissä, että Mayn brexit-puhe tarjosi realistisemman kuvan siitä, mitä Britannia haluaa. EU jäsenmaineen on Tuskin mukaan yhtenäinen ja valmis neuvotteluihin artikla 50:n jälkeen eli kun Britannia on ilmoittanut virallisesti aikeestaan erota EU:sta. 

May otti puheessaan kovan linjan maansa EU-eroon ja sanoi, että Britannia vetäytyy täysin EU:n sisämarkkinoilta brexitin jälkeen.

Katso Britannian pääministerin Theresa Mayn tänäinen brexit-puhe videolta:


Lue myös:

    Uusimmat