EU:lta saatu aluetuki uhkaa romahtaa

Suomen EU:lta saama aluetuki uhkaa romahtaa EU:n laajentumisen seurauksena. Eniten rahaa ovat menettämässä Itä-Suomi sekä Lappi. Suomio on saanut EU:n rakennerahastoista tukea keskimäärin 0,35 miljardia euroa vuodessa.

Esimerkiksi Joensuun tiedepuisto on rakennettu pitkälti EU:n tuella. Tiedepuisto on vahdittanut merkittävästi uusien yritysten ja työpaikkojen syntyä.

Joensuu kuuluu eniten EU-rahaa saavaan ykkös-tukialueeseen kuten koko Itä-Suomi ja Lappi. Komission tänään julkistaman väliarvion mukaan näin ei enää olisi vuoden 2006 jälkeen. Komissio pudottasi Suomen tyystin pois parhaiden tukienpiiristä.

Pohjois-Karjalan liiton maakuntajohtaja Pentti Hyttinen:

- Kyllä se niin on, että eivät nämä perusolosuhteet tästä miksikään muutu 2006 jälkeenkään. Meillä on edelleen pitkät välimatkat ja kylmä ilmasto. Tarvitsemme siemenrahaa olosuhteiden pakosta ehkä enemmän kuin muualla.

Syy EU:n komission linjaukseen on selvä: Kun EU saa jäsenikseen uusia, köyhempiä maita, rahaa on suunnattava niille. Lisäki Komissio haluaa pitää entistä selvemmin kiinni siitä, että parasta tukea saavat vain ne alueet, joiden bruttokansantuote jää alle kolmen neljäsosan EU:n keskiarvosta. Lapin BKT-lukemat ovat olleet koko ajan tämän rajan yläpuolella eikä Itä-Suomikaan jatkossa enää tähän ryhmään mahdu.

Joensuu ja muut nykyiset ykköstuki-alueet voivat toki saada jatkossa muuta EU-rahaa kuten rakennemuutosaluielle suunnattavaa kakkostukea. Summat vain ovat selvästi pienempiä.

Neuvotteluvaraa on toki olemassa.

EU:n komission Suomen edustuston päällikkö Timo Mäkelä:

- Tässä raportissa avataan kyllä mahdollisuudet sille, että Suomen hallitus voi neuvotella erityisjärjestelyjä harvaan asutuille pohjoisille alueille. Uskon, että tämä on Suomenkin tavoite.

Mutta mitä sitten ovat harvaan asutut, pohjoiset alueet? Suomen mielestä kaikki alueemme, joiden asukastiheys on alle 8 ihmistä neliökilometrillä. Tämä määritelmä on kirjattu Suomen EU-liittymissopimukseen ja sen piiriin mahtuu koko nykyinen ykköstukialueemme Pohjois-Savoa lukuunottamatta.

Mäkelä:

- Juristit voivat katsoa, että mikä tällaisten päätösten ja määritelmien pysyvyys on muuttuvassa EU:ssa. Toki nämä ovat aika pitkäti myös poliittisia päätöksiä.

Ainakin osa komission väestä katsoo että liittymissopimuksemme määritelmällä ei ole enää mitään merkitystä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.01.2003)

Lue myös:

    Uusimmat