WSJ: Kiina toimittaa sotilasteknologiaa Venäjän armeijalle – MTV seurasi sotaa 4.2.

1:23
Katso videolta: Ukrainan kansalliskaarti teki iskun Venäjän valtaamaan laitokseen Donetskissa tammikuussa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 4.2.2023. Tuoreempaan seurantaan tästä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukraina: Taisteluissa kuollut yli 130 000 venäläissotilasta

  • Ukraina: Venäjä tehnyt jo yli 66 500 sota- ja hyökkäysrikosta Ukrainassa
  • Yhdysvalloilta yli 2 miljardin asepaketti Ukrainaan
  • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan tehdä samoin
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.14: YK: Ukrainassa avun tarpeessa jo viime vuonna 17,7 miljoonaa ihmistä

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Ukrainan sodan aiheuttaman humanitaarisen kriisin vuoksi ainakin 17,7 miljoonaa ihmistä maassa tarvitsisi apua ja maasta on lähtenyt 7,5 miljoonaa sotapakolaista ympäri Eurooppaa.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus esitteli viime vuoden syyskuuhun asti ulottuvan raportin järjestön johtokuntaan kuuluville maille, joihin kuuluvat muun muassa Venäjä ja Yhdysvallat. Odotetusti Venäjä arvosteli raporttia puolueelliseksi ja yksipuoliseksi, kun taas Yhdysvallat vaati sen tietojen päivittämistä, kertoo brittilehti Guardian viitaten uutistoimisto Reutersin tietoihin.

19.04:  WSJ: Kiina toimittaa sotilasteknologiaa Venäjän armeijalle

Wall Street Journalin mukaan Kiina toimittaa Venäjän armeijalle tekniikkaa, jota venäläiset tarvitsevat hyökkäyksessään Ukrainaan. Toimituksia on tehty kansainvälisistä pakotteista ja rajotteista huolimatta. WSJ:n mukaan tiedot paljastuvat Venäjän tullin tiedoista.

Tietojen mukaan Kiinan valtion omistamat puolustusalan yhtiöt ovat toimittaneet mm. navigointiteknologiaa, häirintätekniikkaa ja hävittäkoneiden osia pakotteiden kohteina oleville venäläisille puolustusalan yrityksille.

18.15: Ukrainalaiset harjoittelevat brittitankin käyttöä

Britannian puolustusministeriö on julkaissut Twitterissä kuvia ukrainalaisista sotilaista harjoittelemassa Challenger 2 -panssarivaunun käyttöä.

Puolustusministeriön mukaan sotilaat ovat oppineet käyttämään kyseistä harjoitusmallia nopeaan tahtiin.

Britannia toimittaa Challenger 2 -panssarivaunuja Ukrainan avuksi Venäjän hyökkäyssotaa vastaan.

14.48: Odessassa vakava voimalaitosonnettomuus

Ukrainan eteläosassa, Mustanmeren satamakaupungissa Odessassa on sattunut vakava onnettomuus voimalaitoksella.

Onnettomuuden vuoksi kaupungissa on jouduttu turvautumaan sähkökatkoihin.

– Tilanne on vaikea. Onnettomuuden laajuus on merkittävä, sitä on mahdoton korjata nopeasti sähköjen palauttamiseksi, Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Smyhalin mukaan Venäjä on aiemmin iskenyt voimalaitokseen useasti ohjuksin.

13.22: Der Spiegel: Taistelupanssarivaunujen toimitukset Ukrainaan vastatuulessa

Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan taistelupanssarivaunujen toimitukset Ukrainaan ovat vastatuulessa.

Lehden mukaan eurooppalaisista liittolaisista juuri kukaan ei ole sitoutunut antamaan tankkeja.

Suomen puolustusministeri Mikko Savola on sanonut aiemmin, että Suomen panos ei voi olla kovin mittava turvallisuustilanteen vuoksi.

– Turvallisuustilanne Euroopassa on jännitteinen. Emme ole vielä Naton jäsen, emmekä voi tinkiä missään olosuhteissa omasta puolustuksestamme.

13.10: CNN: Yhdysvallat ohjaa takavarikoituja venäläisvaroja Ukrainan avuksi

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland ilmoitti eilen perjantaina ensimmäistä kertaa Venäjältä takavarikoidun varallisuuden ohjaamisesta Ukrainan auttamiseksi. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Garland kertoi päätöksestä esiintyessään Yhdysvaltain oikeusministeriössä Ukrainan valtakunnansyyttäjän Andri Kostinin kanssa.

– Tänäisellä hyväksynnälläni takavarikoidut varat siirretään seuraavaksi ulkoministeriölle Ukrainan kansan tukemiseksi, Yhdysvaltain Garland sanoi CNN:n mukaan

– Venäläiset sotarikolliset eivät löydä turvapaikkaa Yhdysvalloista, hän lisäsi.

Ukrainan avuksi siirrettävä omaisuus on takavarikoitu venäläisoligarkki Konstantin Malofejevia vastaan asetettuihin pakotteisiin liittyen. Yhdysvallat oli asettanut Malofejeville pakotteita viime vuoden huhtikuussa, sillä hänen oli katsottu toimineen joko suorasti tai epäsuorasti Venäjän hallinnon puolesta tai sen hyväksi.

Oligarkilta siirretään 5,4 miljoonan dollaria Ukrainan jälleenrakentamiseen

Garland ilmoitti huhtikuussa Malofejevia vastaan nostetusta syytteestä, jonka mukaan oligarkki olisi kiertänyt pakotteita. Kesäkuussa Malofejeville kuuluneelta yhdysvaltalaisen pankin tililtä takavarikoitiin miljoonien arvoinen summa.

Ukrainalaissyyttäjä Kostinin mukaan maat lähettävät nyt selkeän viestin siitä, ettei kansainvälisiin rikoksiin liittyen voi saada immuniteettia, eikä niistä jätetä rankaisematta.

Kostinin mukaan ulkoministeriölle siirretään 5,4 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvosta takavarikoituja varoja sodan hävittämän Ukrainan jälleenrakentamiseksi.

– Olemme kiitollisia Yhdysvalloille sen päättäväisistä toimista ja tuesta. Ukrainan kansa ei tule sitä ikinä unohtamaan, Kostin sanoi CNN:n mukaan

13.37: Britannia: Venäjä yrittää saada miehitettyjä alueita osaksi pitkän aikavälin strategiaansa

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on integroinut miehittämiään ukrainalaisalueita muodollisesti eteläiseen sotilaspiiriinsä, mutta tällä ei todennäköisesti ole välitöntä vaikutusta sodan kulkuun.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi eilen, että niin sanotut Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat sekä Zaporizhzhjan ja Hersonin alueet olisi lisätty sotilaspiirin alaisuuteen.

Brittiministeriön tuoreimman tiedusteluraportin mukaan päätös alleviivaa sitä, että Venäjän asevoimat luultavasti pyrkivät saamaan alueita osaksi pitkän aikavälin strategiaansa. Venäjä kuitenkin lähettää Ukrainaan joukkoja kaikista sotilaspiireistään, eikä integroinnilla luultavasti ole välitöntä vaikutusta sotaan, arvioidaan raportissa.

13.03: Ukraina: Taisteluissa kuollut yli 130 000 venäläissotilasta

Yli 130 000 venäläissotilasta on kuollut taisteluissa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainassa liki vuosi sitten. Asia selviää Ukrainan asevoimien julkaisemista tilastoista.

Ukrainan mukaan pelkästään eilen perjantaina olisi saanut surmansa 720 venäläistä. Lisäksi Ukraina sanoo tuoreeltaan tuhonneensa kuusi panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa, kolme panssarivaunua ja kolme ilmatorjuntajärjestelmää.

Tilastoista on kirjoittanut brittilehti Guardian. Lehden mukaan Ukrainan asevoimien julkaisemille tilastoille ei ole saatu riippumatonta vahvistusta ja ne poikkeavat Venäjän kertomista.

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak sanoo Ukrainan tehneen jälleen mittavan vankienvaihdon.

Hän sanoo Ukrainan saaneen vaihdossa takaisin 116 vangiksi jäänyttä. Vapautettujen joukossa on muun muassa Mariupolin puolustajia sekä Bahmutin lähellä toimineita tarkka-ampujia.

Lisäksi Ukraina on saanut Jermakin mukaan vaihdossa kahden kuolleen ulkomaisen vapaaehtoisen ruumiit sekä Ranskan muukalaislegioonassa palvelleen Ukrainan joukkoihin vapaaehtoiseksi lähteneen ukrainalaisen ruumiin.

Jermak ei kerro tviiteissään, mitä Venäjä sai vaihtoprosessissa.

12.30: Kaksi sotaa arvostellutta hahmoa pidätetty

Venäjän presidentti Vladimir Putin jatkaa oppositioäänten ja sotaa kritisoivien vaientamista, kertoo amerikkalainen, tiiviisti Ukrainan sotaa seuraava ajatushautomo Institute for the Study of War ISW tuoreimmassa raportissaan.

ISW:n mukaan Moskovan viranomaiset ilmoittivat eilen pidättäneensä Alexander Gusovin kiristyksestä epäiltynä. Gusovin väitetään olevan Novyi Vek ja VChK-OGPU Telegram-kanavien taustahahmo.

VChK-OGPU-kanava kuvailee paljastavansa viranomaisten, oligarkkien, rikollisten ja turvallisuuspalvelun viranomaisten salaisuudet.

Lisäksi itsenäinen venäläismedia OVD Info kertoo, että myös Nexta Live -oppositiomediaan väitetysti yhteydessä oleva Oleg Seliverov pidätettiin. Seliverov on arvostelle Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Gusov on kiistänyt yhteytensä Telegram-kanaviin ja Seliverov Nextaan.

ISW:n mukaan Putinin taktiikkana onkin vaientaa hallinnon vastaiset äänet ja korostaa sotaa tukevia sotabloggaajia.

11.27: Amerikkalainen avustustyöntekijä kuoli Bahmutissa

Amerikkalainen avustustyöntekijä kuoli torstaina Bahmutissa Itä-Ukrainassa auttaessaan siviilejä, kertoo avustusryhmä Global Response Medicine -järjestö lausunnossaan.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja on uutiskanava CNN:n mukaan vahvistanut, että Ukrainassa on kuollut Yhdysvaltain kansalainen.

5.55: G7-maat sopuun hintakatosta venäläisdieselille

G7-maat ja Australia ovat päässeet sopuun venäläisen dieselin ja muiden korkeamman jalostusarvon öljytuotteiden hintakatosta. Aiemmin perjantaina EU:n jäsenmaat olivat päässeet sopuun samasta hintakatosta.

Korkeamman jalostusarvon öljytuotteiden hintakatoksi sovittiin 100 dollaria barrelilta. Halvempien öljytuotteiden, kuten polttoöljyn, hintakatoksi sovittiin 45 dollaria barrelilta.

Jo aiemmin EU sekä G7-maat olivat asettaneet meriteitse kuljetetulle venäläiselle raakaöljylle 60 dollarin hintakaton barrelilta.

Hintakatolla on tarkoitus vahingoittaa Venäjän sotakassaa, jota se käyttää sotaan Ukrainassa.

5.55: Venäjän öljyralli on nostanut ympäristövahingon riskiä Suomenlahdella

Riski ympäristövahingon mahdollisuudesta on kohonnut Suomenlahdella, arvioi alueella ympäristövahinkojen torjunnasta vastaava Suomenlahden merivartiosto.

Suomenlahden öljysatamien merkitys Venäjälle on hyökkäyssodan alettua vain vahvistunut, mutta ahtaalle ajettuna maa voisi aiheuttaa öljyonnettomuuden jopa tahallaan, sanoo STT:lle Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja