Mainos

EU:lta miljoonatuki viljelijöille - Espanja haluaa enemmän

EU:n maatalouskomissaari Dacian Ciolos ehdottaa vähintään 150 miljoonan euron tukipottia vihannesviljelijöille, jotka ovat joutuneet kärsimään ehec-epidemian aiheuttamasta kysynnän romahduksesta.

Espanjan maatalousministeri Rosa Aguillar ilmoitti tuoreeltaan Luxemburgissa järjestetyssä maatalousministerien hätäkokouksessa, että summa ei riitä Espanjalle. Maan vihannesviljelijöiden on arvioitu kärsineen yli 200 miljoonan euron tappiot epidemian puhkeamisen jälkeen.

Aguillar sanoi Espanjan haluavan, että viljelijöiden kärsimät tappiot korvataan sataprosenttisesti.

Ciolosin mukaan tukipaketin summa saattaa vielä muuttua riippuen siitä, kuinka suuria tappioita jäsenmaat raportoivat.

Suomea kokouksessa edustanut maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ei pitänyt EU-tason tukioperaatiota liioiteltuna.

- Tässä on kyse luottamuksen palauttamisesta vihannesmarkkinoille, vähän samalla tavalla kun EU-tasolla on palautettu luottamusta rahoitusmarkkinoille, Anttila vertasi.

EU-tuki kohdistuisi Anttilan mukaan kurkun, salaatin, tomaatin, paprikan ja kesäkurpitsan viljelijöille.

Myös muun muassa Saksan ja Hollannin vihannesviljelijät ovat ilmoittaneet kärsineensä useiden kymmenien miljoonien eurojen tappioita epidemian puhkeamisen jälkeen.

Suomalaisviljelijät eivät kärsineet

Anttilan mukaan ehec-epidemia ei ole vaikuttanut vihannesten kysyntään Suomessa, joten suomalaisviljelijöille ei ole tarvetta maksaa EU-tukea.

Suomalaisviljelijät eivät ole myöskään joutuneet kärsimään Venäjän julistamasta EU-vihannesten tuontikiellosta, sillä Suomesta ei viedä Venäjälle vihanneksia, Anttila kertoi.

Vaikutusten vähäisyyttä selittää Anttilan mukaan se, että meneillään on paras kotimaisten vihannesten myyntikausi. Anttila uskoo, että ehec-epidemia saattaa jopa hyödyttää kotimaisia viljelijöitä.

- Väitän, että tämä jopa lisää suomalaisten vihannesten kysyntää. Kun mennään kaupan hyllylle, niin katsotaan tarkkaan mistä maasta vihannekset tulevat.

Anttilan mukaan tukisumma ei edellytä jäsenmailta uusia taloudellisia uhrauksia, vaan rahat on määrä ottaa EU:n jo olemassa olevista budjettivaroista.

"Saksa ei korvausvelvollinen"

Vielä eilen Espanja ilmoitti haluavansa korvauksia nimenomaan Saksalta. Saksassa arvioitiin aluksi epidemian lähteneen liikkeelle espanjalaisista tuontikurkuista, mikä selittää espanjalaisviljelijöiden suurtappiot.

Anttilan mukaan Espanjan ministeri ei enää tänään kohdistanut korvausvaatimustaan yksinomaan Saksalle.

Saksan maatalousministeri Ilse Aigner painotti kokouksessa, että saksalaisviranomaiset eivät missään vaiheessa syyttäneet epidemiasta espanjalaisviljelijöitä, joten Saksan valtio ei ole asiassa korvausvelvollinen.

Anttilan mukaan ministerikokouksessa ei käynyt ilmi uutta tietoa epidemian lähteestä.

Maatalouskomissaari Ciolos sanoi toivovansa, että viranomaiset onnistuisivat mahdollisimman pian selvittämään epidemian lähteen.

- Ilman tätä tietoa on vaikea saavuttaa kuluttajien luottamusta, mikä puolestaan on elintärkeää, jotta markkinat voivat palautua entiselleen, Ciolos sanoi.

(MTV3 - STT - AFP)

Katso Helena Petäistön juttu Pariisista (Kymmenen uutiset 7.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.