Mainos

EU-komissio: Suomen rajavalvonnassa parannettavaa – maarajoilla henkilöstön määrä ei riitä

0:44
Video: Rajavartiolaitos pelasti ihmisen ja koiran heikoilta jäiltä Kirkkonummella

Euroopan unionin arvion mukaan Suomen maarajoilla ei ole riittävästi rajavalvontahenkilöstöä, kertoo Rajavartiolaitos.

EU-komission tuoreiden suositusten mukaan Suomen on varmistettava, että kaikilla rajanylityspaikoilla ja rajavartioasemilla on kaikissa olosuhteissa riittävän koulutettuja työntekijöitä.

Rajavartiolaitoksen mukaan myös tekninen rajavalvonta itärajalla arvioitiin riittämättömäksi.

Suosituksissa tuotiin EU:n tasolla tapahtuvat muutokset. Muun muassa eurooppalaisen raja- ja merivartioston kasvu sekä Schengenin rajasäännöstön muutokset vaativat lisää ammattitaitoista henkilöstöä.

Puutteista huolimatta raportissa todettiin, että Suomen rajaturvallisuusjärjestelmä on erittäin korkeatasoinen. Suomi sai erityisesti kehuja kansallisesta rajaturvallisuusstrategiasta, Rajavartiolaitos kertoo tiedotteessa. Unionin mukaan muut jäsenvaltiot voisivat ottaa Suomelta oppia kansallisten tietojärjestelmien käytöstä rajavalvonnan tukena.

Suomi sai kehuja myös poliisin, Tullin ja rajan viranomaisyhteistyöstä. Rajavartiolaitoksen mukaan sen todettiin olevan erittäin korkeatasoista.

Suomen tulee heinäkuun puoleen väliin mennessä laatia toimintasuunnitelma unionin antamien suositusten toimeenpanemiseksi.

Komission johtama ryhmä tutustui järjestelmään, maa- ja merirajojen valvontaan sekä lentoasemien rajatarkastuksiin ympäri Suomea viime kesäkuussa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja